Share
Grevă japoneză în muzeele din Baia Mare

Grevă japoneză în muzeele din Baia Mare

O acțiune de protest are loc la nivel național în rândul angajaților din muzee și biblioteci, „față de situația dramatică în care se află”. În această acțiune s-au solidarizat și cele cinci muzee ale Băii Mari: Muzeul Județean de Istorie si Arheologie Maramureș,
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Artă, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare-Planetariul. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații poartă banderole albe și continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă.

Greva japoneză este primul pas înaintea grevei generale, programată pentru a doua decadă a lunii viitoare, a transmis miercuri, 3 aprilie, Federația Culturală „CULTURMEDIA”. Aceasta va fi în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.

Sindicaliștii cer, în principal, egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu