Share
Analiza prognozei pentru Făurar: În județul Maramureș estimările specialiștilor în domeniu arată că va fi strat de zăpadă consistent plus gheață pe râuri!

Analiza prognozei pentru Făurar: În județul Maramureș estimările specialiștilor în domeniu arată că va fi strat de zăpadă consistent plus gheață pe râuri!

Analiza prognozei pentru Făurar: În județul Maramureș estimările specialiștilor în domeniu arată că va fi strat de zăpadă consistent plus gheață pe râuri!

Vom avea iarnă din plin cu strat de zăpadă consistent și în luna februarie. Cel puțin cam arată asta estimările specialiștilor meteorologi și hidrologi din țara noastră, care au realizat prognozele pentru luna februarie.

Cum arată prognoza hidrologică în luna februarie, vă întrebați? Hidrologii ne anunță că în arealul Someș-Tisa, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. Se pot înregistra valori mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu și Iza.

Formațiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona Maramureșului, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu care pot determina variaţii de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza şi Someş.

Prognozele hidrologice sunt elaborate de către colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în urma analizei elementelor statistice de medie şi lungă durată și vor fi actualizate prin prognozele de scurtă durată.

Dar să vedem cum stăm din punct de vedere meteorologic! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza valabilă pentru un interval de patru săptămâni.

Săptămâna 1 (31 ianuarie-6 februarie). Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și estice, dar și ușor mai coborâte în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, cu posibilitatea unui excedent local în nord-vest. Săptămâna 2 (7-13 februarie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în sud-vestul extrem. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zonele montane și centrale, dar și deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Săptămâna 3 (14-20 februarie). Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru acest interval, posibil ușor mai coborâtă la munte, dar și ușor mai ridicată în sud-vest. Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea sudică a teritoriului. Săptămâna 4 (21-28 februarie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice și la munte, precum și în sud-estul extrem al țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. În traducere, ar cam fi așa în Maramureș: la început vreme normală pentru această perioadă și ninsori, apoi vreme mai caldă decât ar fi normal cu ploi, lapovițe și ninsori, iar mai apoi vreme normală termic cu precipitații slabe, respectiv vreme puțin mai răcoroasă cu puțin deficit de precipitații față de valorile normale. Dar vom reveni cu amănunte!

C.Ț.

Foto – Viorel Coroian


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu