Share
A fost sărbătorit hramul bisericii de lemn din Coruia; Cu acest prilej a fost lansată broșura „Aspecte inedite din Țara Chioarului. Biserica din Coruia”

A fost sărbătorit hramul bisericii de lemn din Coruia; Cu acest prilej a fost lansată broșura „Aspecte inedite din Țara Chioarului. Biserica din Coruia”

Duminică, 10 decembrie, la Coruia a fost sărbătorit hramul bisericii de lemn monument istoric „Zămislirea Sfintei Ana”.

În calendar Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana apare pe 9 decembrie, însă în localitatea maramureșeană este o regulă, aceea că hramul se sărbătorește întotdeauna în prima duminică după.

În acest an, cu ocazia hramului a fost lansată și broșura „Aspecte inedite din Țara Chioarului. Biserica din Coruia”. Aceasta cuprinde informații despre biserica de lemn, despre sat, dar și despre zona Chioarului. Informațiile au fost descoperite în urma unei cercetări care a durat aproape doi ani, realizate de inițiatoarea proiectului, Diana Denisa Țicală, și arhitecta Laura Zaharia, prin ONG-ul ROST.

Broșura este concepută, scrisă și editată de Laura Zaharia.

Cercetarea dendrocronologică realizată de echipa DENDROLAB ANNO DOMINI a fost publicată în anul 2023 în ETHNO MARMAȚIA, anuarul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în articolul „Coruia. Datarea bisericii de lemn, puțină etnologie și câteva speculații arhitecturale pe seama sa”.

Broșura cuprinde și articole scrise de personalități implicate în viața satului Coruia și a bisericii sale vechi: părintele Ioan Homorodan, arhitecta Oksana Florescu, etnoloaga Diana Denisa Țicală și restauratoarea Dumitrița Filip.

Ziua de duminică a fost cu adevărat specială pentru comunitatea din Coruia. La eveniment a participat multă lume și au slujit patru preoți. Printre invitați s-au numărat Doru Lazăr și Ioan Muntean din partea Consiliul Județean Maramureș,
dr. Dumitrița Filip de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, Laura Zaharia și Gelu Zaharia – Asociația ROST, lect. univ. dr. Natalia Lazăr – Centrul Universitar Nord Baia Mare, Aura Pintea – Direcția pentru Culte Maramureș.

„Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David, iar Sfânta Ana a fost fiica preotului Natan din neamul lui Aaron. Acest preot a avut 3 fiice și anume: Maria – care l-a născut pe Solomeu, Elisabeta- mama Sfântului Ioan Botezătorul și Ana- cea care a născut-o pe Fecioara Maria.

Ioachim și Ana erau oameni drepți și temători de Dumnezeu dar nu aveau copii. Lipsa copiilor îi făcea să fie priviți ca fiind blestemați deoarece în societatea iudaică a acelor vremuri familiile „sterpe” erau socotite lipsite de binecuvântare dumnezeiască. După îndelungi rugăciuni, ruga celor 2 a fost ascultată și Dumnezeu le-a dăruit o fiică, pe micuța Maria care va deveni Sfânta Fecioară.

Noi cei din parohia ortodoxă Coruia, avem marea bucurie și mândrie duhovnicească de a avea biserica de lemn de stejar cu hramul Zămislirea de către Sfânta Ana a Fecioarei Maria.

Acest hram se cinstește în fiecare an potrivit calendarului creștin-ortodox pe data de 9 decembrie. Sărbătoarea hramului așa cum s-a stabilit împreună cu Consiliul Parohial se face prima duminică după data de 9 decembrie. Este un hram mai rar întâlnit, și probabil unic în județul nostru, pe care îl cinstim cu evlavie știind că cea zămislită în pântecele Sfintei Ana este Fecioara Maria, Născătoare de Dumnezeu.

Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, căci cel născut din ea este Iisus Fiul Lui Dumnezeu, putem afirma fărăr reținere că Sfinții Ioachim și Ana sunt bunicii după trup ai lui Hristos.

Sfinții părinți Ioachim și Ana sunt prăznuiți în fiecare an în calendarul nostru la data de 9 septembrie dar sunt pomeniți la otpustul Sfintei Liturghii sau a altor slujbe în următoarea invocare: „Pentru rugăciunile Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluiește-ne pe noi”.

Pe parcursul anului, între 1 iunie și 1 octombrie, în fiecare zi de vineri și sâmbătă oficiem Sfânta Liturghie la biserica de lemn monument istoric, iar în Postul Adormirii Maicii Domnului, 1-14 august, tot aici săvârșim Paraclisul Maicii Domnului.

În restul anului bisericesc oficiem Sfânta Liturghie în biserica de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului ”care este ridicată peste drum de cea din lemn.

Am putea spune că cele două biserici reprezintă începutul și sfârșitul. Biserica de lemn cinstește întruparea Maicii Domnului în pântecele Sfintei Ana în timp ce biserica noua cinstește Adormirea Maicii Domnului. De la conceperea Fecioarei ce avea să vină pe pământ și să-l nască pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos și până la nașterea ei în Împărăția lui Dumnezeu.

Pentru rugăciunile Sfinților Ioachim și Ana și ale Născătoarei de Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin”, transmite preot paroh Augustin Homorodan.

Lavinia-Codruța HERMAN

Foto: Ștefan Bela

Citește și

Biserica de lemn monument istoric din Coruia are un hram rar întâlnit și unic la nivel național – „Zămislirea Sfintei Ana”

Poveste de iarnă la Coruia. De Hramul bisericii va fi lansată o broșură cu informații depre istoria bisericii de lemn

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu