Share
Perioadă grea: 525 intervenții ale echipajelor Ambulanței Maramureș în numai patru zile. 401 au fost cazuri urgente. Vezi bilanțul complet

Perioadă grea: 525 intervenții ale echipajelor Ambulanței Maramureș în numai patru zile. 401 au fost cazuri urgente. Vezi bilanțul complet

Ca de fiecare dată, zilele de sărbătoare nu sunt cele mai ușoare pentru personalul medical de urgență. Acesta este nevoit să intervină pentru a salva vieți, indiferent că e minivacanță sau nu.

În perioada 31 decembrie 2020 – 3 ianuarie 2021, personalul Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Maramureș a avut 525 solicitări, iar pe întreaga lună decembrie – 4452 (cu 90 solicitări în plus decât în decembrie 2019).

Din totalul de 525, 401 au fost cazuri urgente, din care 24 au fost rezolvate de medici, în timp ce în 124 situații a fost vorba despre transport medical neasistat. În această perioadă, în județ, au intervenit la 22 pacienți echipaje tip C2 (cu medic), la un pacient echipaje tip B1 și la 377 echipaje tip B2 (cu asistent medical). Echipajele au fost costituite din 8 medici, 151 asistenți medicali și 221 ambulanțieri (includ și ambulanțierii de la transportul medical neasistat).

În zona Baia Mare, motivele principale ale solicitării ambulanței au fost diverse. Vi le vom prezenta pe codurile urgențelor medico-chirurgicale. 42 s-au încadrat în codul roșu. Cauzele au fost dispnee, dureri toracice, situații legate de obstetrică-ginecologie, copii bolnavi, boală ce necesită consult de specialitate și investigații, căderi și alte accidente, accident rutier, hemoragie, diabet zaharat, accidente vasculare cerebrale – AVC, convulsii, dureri abdominale sau lombare sau legate de o boală psihică.

Alte 245 intervenții au fost încadrate în codul galben. A fost vorba despre situații legate de obstetrică-ginecologie – gravide, dureri abdominale sau lombare, boală ce necesită consult de specialitate și investigații, căderi și alte accidente, leziuni ale capului, feței și gâtului, AVC, sincopă, cefalee, copii bolnavi, dispnee, durere toracică, boli psihice, stări de ebrietate, febră, hemoragie, convulsii, agresiune/ violență și diabet zaharat.

Alte șase cazuri au fost încadrate în codul verde. A fost vorba despre situații legate de o boală ce necesită consult de specialitate și investigații, convulsii sau dureri abdominale sau lombare.

Au mai fost solicitări de transfer între spitale (unul la o Clinică de Pediatrie din Timișoara), recoltări de probe pt RT-PCR și din păcate 5 constatări de deces. Așadar, forțele de intervenție au fost la datorie în perioada în care alții au sărbătorit.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu