Share
Pasiunea ce sfidează dificultatea: Familia Sabou și pașii spre creșterea caprelor

Pasiunea ce sfidează dificultatea: Familia Sabou și pașii spre creșterea caprelor

Pe fondul dezvoltării comerțului, într-un climat în care societății i se oferă o multitudine de variante prin intermediul cărora să-și obțină hrana, creșterea animalelor în mediul rural este vizibil amenințată astăzi de apariția supermarket-urilor. Acest lucru determină o continuă scădere de la an la an, omul fiind mult mai deschis spre a cumpăra direct din magazin produsele necesare pentru supraviețuire, în schimbul obținerii acestora din producția proprie.

Acest lucru nu este aplicabil în toate cazurile. În acest context am identificat pe Angelica și Ștefan Sabou din Ciocotiș, tineri antreprenori, o familie conservatoare dornică să înlăture orice tip de pseudo-valori pe care modernitatea le-a impus societății privind antiteza dintre: activitatea din mediul rural care presupune multe sacrificii și cea din mediul urban, unde posibilitățile sunt cu totul altele.

Credit foto: Angi și Ștefan

Familia Sabou se ocupă cu creșterea caprelor de mai bine de un an de zile, iar pasiunea celor doi a pornit, spun ei, încă din copilărie: „Avem 55 de capre în acest moment. Ne-au fost dragi încă de mici copii când eram, dar numai de un an și ceva am reușit să ne materializăm pasiunea.  Ne-am dorit să încercăm ceva aici pe plan local”, subliniază Ștefan Sabou.

Păstrătoare a tradiției și dornică de a-și obține produsele într-un mod cât mai sănătos cu putință, familia Sabou a pornit în acest demers și odată cu înființarea cabanei lor „La Tinuță”. Astfel, din dorința de a adăuga o vibrație rustică suplimentară cabanei situate pe malul râului Bloaja, în primă fază cei doi au instalat țarcul caprelor în imediata apropiere a acesteia pentru ca turiștii să poată avea o mai bună conexiune cu tot ceea ce înseamnă tradiționalul local pe care familia îl venerează cu atât de multă pietate: „Ideea cu creșterea caprelor aceasta a fost, având cabana în zonă, din pasiune ne-am dorit să amenajăm țarcul acolo, în apropierea cabanei unde turiștii să le poată vedea” – precizează Angelica Sabou.

Credit foto: Cabana „La Tinuță”

Cu toate că obiceiul creșterii oilor/caprelor este în continuă scădere, conform celor susținute de intervievații noștri, aceștia se enumeră printre puținii oameni care încă alocă o importanță considerabilă atât tradiției, cât și sănătății care este de altfel, unul dintre rezultatele acestor demersuri.

Întrebați în ce măsură comunitatea este deschisă spre achiziționarea produselor lactate de la producători locali, în schimbul celor din magazin, Ștefan și Angelica ne-au răspuns: „Lumea da, cumpără. Însă până te caută, până te găsește, durează un pic. Laptele de capră, cel puțin, este foarte sănătos. Poți găsi oriunde scris lucrul acesta. Laptele, brânzeturile sunt foarte bune în special pentru sănătate. Dacă este să ne legăm de lapte, acesta are foarte multe proteine și este bun pentru piele, dar și menține sănătatea plămânilor. Produsele sunt cumpărate și de orășeni care-și doresc ca alimentele lor să fie cât de naturale și sănătoase” – subliniază Ștefan Sabou.

În continuare, vom menționa câteva fotografii realizate și distribuite de către familia Sabou pe pagina de social media „Angi și Ștefan” – Facebook:

Cu toate că începutul a fost unul timid, în ciuda inconvenientelor care mai apar din când în când pe parcurs, pentru familia Sabou, încrederea, pasiunea și interesul neșubrezit reprezintă principalii stimuli care-i îndrumă spre un viitor optimist, un viitor al realizărilor.

Creșterea caprelor, conform celor susținute de familia Sabou, rămâne în continuare un obicei pe cât de benefic, pe atât de complex, căci implică și foarte mult efort fizic și atenție. În acest context, este esențială componenta timpului în învățarea nevoilor și comportamentului caprelor pentru asigurarea succesului în acest demers și a contribui la dezvoltarea unei gospodării agricole sănătoase și prospere.

Alexandru CHIRA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu