Share
Maramureșenii, între vaccinare și lupta cu COVID-19: Sunt așteptate normele la nivel de județ, până atunci medicii rămân singurul sprijin al pacienților

Maramureșenii, între vaccinare și lupta cu COVID-19: Sunt așteptate normele la nivel de județ, până atunci medicii rămân singurul sprijin al pacienților

Pandemia de COVID-19, care ne-a dat viețile peste cap, se poate încheia odată ce populația se va vaccina împotriva noului coronavirus. Până când răspândirea va fi stopată în acest fel, respectarea regulilor de aur rămâne cea mai potrivită armă.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins de succesul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, susţinând că vaccinurile sunt „eficiente” şi „sigure”.

„Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranşe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţilor cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţia cu SARS-CoV-2 şi cred că asta este o veste foarte bună. Noi cu toţii pornim de la premisa că vaccinarea populaţiei în masă se va putea petrece undeva în primăvară, însă este clar că trebuie să aşteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă pentru fiecare vaccin, pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primeşte, pentru ca efectul să fie optimal. Însă noi am făcut în ultimele săptămâni paşi importanţi în direcţia consolidării Strategiei de vaccinare. Ea este deja aprobată în Guvern. Va fi aprobată în această săptămână şi în CSAT. Suntem pregătiţi”, a spus Klaus Iohannis.

În teritoriu se așteaptă normele necesare pentru a se trece la vaccinarea populației. Cert este că vor fi organizate centre regionale și județene. Reprezentanții CJSU Maramureș au declarat că nu s-au primit, încă, măsurile care vor trebui implementate. Încă nu a fost implementată o strategie județeană, însă aceasta este așteaptată cu sufletul la gură. “Nu am primit, încă, nicio informație oficială. Am înțeles că vor fi centre zonale și județene. Evident, Maramureșul va ține de Cluj. Nu știm încă ce vaccin va fi importat, pentru că va conta foarte mult temperatura la care poate fi ținut. Nimeni nu își poate asuma păstrarea lui în condiții neconforme. Am înțeles că Armata va coordona acțiunea, probabil prin intermediul personalului lor medical, deci nu prin intermediul nostru, al medicilor de familie. Ca formă, este un vaccin exact ca și cel antigripal. Va fi administrat intramuscular pentru majoritate, iar pentru pacienții cu anticoagulante, subcutanat”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Gheorghe Lascu, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș.

Între timp, medicii de familie țin legătura cu pacienții infectați cu COVID-19 și care nu sunt internați în unitățile spitalicești. “Am aproximativ 15-20 pacienți. Procedura prevede faptul că îi sun la început atunci când am decizia de carantinare. În funcție de simptome, le indic un tratament și stabilim un program în care mă sună ei sau îi sun eu. Le dau numărul personal și vorbim, fie telefonic, fie prin rețelele de socializare. Dacă nu mă sună ei la ora stabilită, îi sun eu și vedem ce se întâmplă. Am avut și negaționiști, dar, în momentul în care s-au infectat, și-au schimbat totalmente optica”, a explicat Gheorghe Lascu.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu