Share
Jucătorul de oină Bogdan Lupşe, maramureșean la origine, desemnat cel mai bun sportiv de către World Ethnosport Confederation

Jucătorul de oină Bogdan Lupşe, maramureșean la origine, desemnat cel mai bun sportiv de către World Ethnosport Confederation

Jucătorul de oină Bogdan Lupşe (Frontiera Tomis Constanţa) a fost desemnat cel mai bun sportiv senior în cadrul forumului organizat de World Ethnosport Confederation în Antalya (Turcia), se menţionează într-un comunicat de presă al Federaţiei Române de Oină.

„În cadrul întâlnirii din Antalya, sportul nostru naţional a strălucit prin Bogdan Lupşe. Jucătorul Frontierei Tomis Constanţa a câştigat titlul la categoria de cel mai bun senior”, transmitel FRO.

Bogdan Lupşe a declarat că premiul reprezintă o recunoaştere internaţională a valorii oinei.

„Sunt extrem de fericit. Este rezultatul activităţii depuse de către toţi cei implicaţi în sportul nostru naţional. În acelaşi timp este o recunoaştere a valorii acestui sport, care a fost integrat perfect în familia sporturilor tradiţionale existente la nivel mondial”, a spus Bogdan Lupşe.

La rândul său, preşedintele FRO, Nicolae Dobre, a afirmat: „Preşedintele World Ethnosport Confederation, Bilal Erdogan, a apreciat rezultatul obţinut de Bogdan, l-a felicitat şi în câteva cuvinte a rezumat … viitorul: „Acum trebuie să învăţăm să jucăm oină!”.

Ediţia a şasea a forumului World Ethnosport Confederation s-a desfăşurat în perioada 16-18 februarie în Antalya (Turcia), iar România a fost reprezentată de Federaţia Română de Oină prin preşedintele Nicolae Dobre şi Bogdan Lupşe.

Pe parcursul întâlnirii cei peste 100 de participanţi din peste 60 de ţări din întreaga lume au discutat despre situaţia sporturilor tradiţionale din fiecare ţară şi au făcut propuneri de organizare a unor activităţi comune în viitor sub umbrela, conform Agerpres.

Bogdan Lupşe are 37 de ani și de loc este din Coruia, Maramureș. Pe pagina sa de Facebook a transmis și următorul mesaj:

„Mulțumesc Federația Română de OINĂ pentru nominalizarea făcută si încrederea acordată și pentru eforturile de a revigora și a aduce in atenția mondială a sporturilor tradiționale sportul nostru național, oina!

Mulțumesc organizatorilor World Ethnosport Confederation care mi-au apreciat implicarea și rezultatele obținute de-a lungul anilor în promovarea și practicarea oinei!

Sunt mândru și onorat în același timp să fac parte dintr-o comunitatea dedicată păstrării și promovării sportului național care este și parte integranta a patrimoniului nostru cultural!”.

Bogdan este unul dintre cei mai buni jucători de la Frontiera Tomis. Practică oina de mic, din clasa a şasea. A început la echipa din localitatea sa, Dinamic Coruia, formaţie cu care a cucerit mai multe titluri naţionale, atât la juniori II, cât şi la juniori I. În acea perioadă, a fost remarcat de doi componenţi ai Frontierei Tomis, Daniel Benghea şi Paul Dragne, care sunt şi arbitri şi care au oficiat la mai multe partide juvenile, inclusiv la Mangalia, meciuri în care Bogdan Lupşe a sărit în ochi, fiind vioara întâi.

Astfel a ajuns tânărul maramureşean la Constanţa, la Frontiera Tomis, pe când avea 17 ani şi jumătate. S-a impus şi în această echipă, cu care a continuat şirul performanţei, devenind multiplu campion al României şi la seniori şi câştigând şi alte Cupe şi concursuri.

Este angajat la Garda de Coastă, având gradul de agent principal. Şi fratele său, Vlad, este jucător de oină, a concurat atât la Coruia, cât şi la Constanţa, dar în prezent o face mai rar, din pricina timpului insuficient. „Oina nu e un sport din care să te realizezi financiar. Joci de plăcere. Însă e atât de frumoasă, încât, după ce te molipseşti, nu te mai poţi despărţi de ea”, a declarat Bogdan Lupşe.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu