Share
În lupta împotriva COVID-19, urologii Spitalului Județean Baia Mare transmit recomandări

În lupta împotriva COVID-19, urologii Spitalului Județean Baia Mare transmit recomandări

Contextul epidemiologic actual a adus modificări în prioritizarea pacienților cu afecțiuni urologice acute sau cronice.
Asociatia Europeană de Urologie (EAU) a emis în data de 17 aprilie un set de recomandări pentru întreaga patologie urologică oncologică și nononcologică, care va fi respectat și de colectivul secției de Urologie din cadrul Spitalului Judetean „Dr Constantin Opris” din Baia Mare.

„Specificul specialității noastre îl reprezintă pacienții cronici cu necesitate de îngrijire periodică de specialitate: pacienți cu catetere vezicale permanente, stome ale aparatului urinar (cistostomii, nefrostomii, cistotomii), dispozitive de drenaj intern. Acești pacienți nu pot fi temporizați, deoarece menținerea dispozitivelor peste perioada indicată poate să producă agravarea stării de sănătate a pacienților (infecții, dureri, disfuncții organice). Acești pacienți se vor putea adresa ambulatoriului de specialitate, respectând recomandările generale emise de OMS și de regulile de acces în incinta spitalului, pe perioada carantinei”, recomandă Dr. Vlad Cucu, medic specialist urolog în cadrul Spitalului Judetean „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare.

În plus față de situațiile descrise mai sus, în ambulatoriul de specialitate vor fi consultați pacienți cu patologie de urgență: hematurie(prezența de sânge in urină), colică renală, retenție acută de urina (imposibilitate de a urina), infecții urinare, suspiciuni de tumori ale aparatului urinar și ale celui reproductiv masculin.

Potrivit medicului specialist, în Unitatea de Primire Urgențe se vor prezenta pacienți, în cazul cărora consultul urologic nu poate fi temporizat pentru a putea fi evaluat în ambulatoriul de specialitate:

  • Colică renală hiperalgică sau însoțită de febră, frison
  • Imposibilitatea urinării (retenție acuta de urină/anurie)
  • Hematurie macroscopică
  • Scrot acut (dureri cu debut brusc la nivelul testiculelor)
  • Priapism (erecție cu durata >6ore)
  • Parafimoza

„Vă recomandăm să evitați deplasările nejustificate și să respectați indicațiile cu privire la accesul în incinta Unității de Primire Urgențe și al ambulatoriului de specialitate. Vă mulțumim”, a încheiat dr. Vlad Cucu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu