Share
Sprijin suplimentar pentru alăptare la Spitalul Județean Baia Mare

Sprijin suplimentar pentru alăptare la Spitalul Județean Baia Mare

Pentru un părinte cea mai mare bucurie este să-și știe copilul sănătos și în siguranță. Se cunoaște faptul că atât nașterea, cât și felul în care este hrănit micuțul încă de la început își lasă amprenta asupra lui pentru totdeauna.

Pe rețelele de socializare s-au format, în ultimii ani, foarte multe grupuri de proaspete mămici, multe dintre ele având o problemă comună: neputința alăptării. Chiar dacă la prima vedere pare ceva simplu, în practică nu e chiar așa. Durerile, ragadele, mastita etc. sunt doar câteva dintre problemele de care mamele se lovesc la început de drum. În spitalele din țara noastră, de obicei, se primește prea puțin sprijin în acest sens.

Azi am ales să vă facem cunoștință cu o tânără, mamă și ea, care în ultima perioadă a ales să se dedice mamelor din Baia Mare și nu numai. Teodora Daniela Petruș este Terapeut Consilier și Doula Post-partum.

„Meseria de Doula nu este chiar ceva nou. Doule au existat mereu, doar că nu aveau acest nume. Doula, în greaca veche, înseamnă femeie care sprijină alte femei. Doula post-partum este femeia care sprijină alte femei după naștere. Eu mi-am găsit această vocație sau mai de grabă ea m-a găsit pe mine. După ce am devenit mamă, bineînțeles, și am văzut cât e de necesar un astfel de sprijin.

Doula este un cadru profesional non-medical, specializat să ofere suport psihic, emoțional, informațional și fizic mamelor în perioada sarcinii, a nașterii și perioada de după naștere pentru a le ajuta să se bucure de perioada maternității într-un mod cât mai sănătos, benefic și satisfăcător atât pentru ele cât și pentru bebeluș și întreaga lor familie.

Am un curs complex prin care ajut mămicile să se pregătească pentru naștere, alăptare, lăuzie etc. Fac vizite la domiciliu pentru mamicile care au născut și au nevoie de sprijin în alăptare, pentru prima băiță, când au nelămuriri sau multe semne de întrebare despre comportamentul bebelușului. Le ajut să înțeleagă nevoile emoționale ale unui bebeluș și să se conecteze în mod autentic cu intuiția lor maternă. Fac consiliere la distanță, online, pentru mamele care nu locuiesc în Baia Mare. Fac muncă voluntară în medii defavorizate pentru mamele care nu își permit asemenea servicii (mamele din zona Pirită).

Am început cu pregătirea pentru latura terapeutică, apoi cea de consiliere și în final cea de Doula Post-partum.

Am făcut cursurile de Practicant in terapia ThetaHealing (modulele: bază, avansat, săpare profundă și manifestare) cu un instructor acreditat internațional. Am absolvit cursul de Consilier Dezvoltare Personală acreditat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației. Am participat la mai multe cursuri atât online cât și fizic, despre fiziologia lactației, inițierea în alăptare, îngrijirea bebelușului, somnul și schimbările fizice și psihice după naștere, măsuri de prim ajutor pentru bebeluși, copii și adulți. Am făcut cursul și inițierea pentru Practicant în terapia Reiki. Și în sfârșit ceea ce îmi dorisem din totdeauna, am absolvit specializarea de DOULA Post-partum în cadrul Asociației Doula România @doula.ro.

Acum fac cursul de educație în lactație în vederea acreditării internaționale IBCLC. Este un curs foarte complex de nivel academic în care studiez în amănunt lactația umană cu tot ceea ce implică și influențează acest proces. Cursul este făcut cu Asociația ProMama, singura din țară care poate să formeze consilieri în alăptare acreditați internațional. Eu sunt încă în curs de studiu, îl finalizez abia în martie.

Așadar, am ales să fac toate acestea pentru a putea să ofer un sprijin complet, competent, suport informațional și ghidare corectă în întreaga perioadă a maternității. Mai întâi a fost nevoia mea personală, iar apoi mi-am descoperit menirea”, povestește tânăra.

Pentru că și-a dorit să ajute cât mai mult, aceasta și-a luat „inima în dinți” și a călcat pragul Spitalului Județean Baia Mare. După câteva discuții, visul ei s-a împlinit. De trei ori pe săptămână, timp de câteva ore, Teodora Daniela Petruș se va afla în unitatea spitalicească și va ajuta mamele. Chiar acesta este și motto-ul ei: „O mamă pentru toate mamele!”.

„Visele se împlinesc, pentru cei care muncesc pentru ceea ce își doresc!

Când meseria de Doula m-a găsit și consilierea în alăptare m-a cucerit, mi-am propus să ajut cât mai multe mame să reușească să își crească bebelușii cu cel mai prețios lapte, laptele matern. Pentru că alăptarea NU este deloc ușoară dacă nu știi cum să o gestionezi.

Și unde aș putea să fac asta cel mai bine decât pe secția Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia Mare.

Am început demersurile pentru împlinirea acestei dorințe la finalul anului trecut și am avut marea bucurie să fiu primită cu brațele deschise de către doamna Doctor Șef de Secție Neonatologie, Margareta Pîrvanoiu, împreună cu doamna Asistent Coordonator Liliana Kalisch, care mi-au deschis ușile către mămici și cărora le sunt recunoscătoare pentru implicarea și dedicarea fără de care nu aș fi reușit să realizez această colaborare.

În cadrul secției de Neonatologie a Spitalului Județean Doctor „Constantin Opriș” Baia Mare, activează o echipa de 33 de cadre medicale, din care 28 sunt acreditate SAMAS pentru a oferi consiliere în inițierea alăptării, însă volumul foarte mare de muncă al acestor oameni și nevoia de a îndeplini cu prioritate sarcini vitale precum: tratamente și protocoale medicale, le ocupă foarte mult timp din orarul de activitate, astfel încât timpul alocat inițierii în alăptare rămânâne uneori pe un loc secund în lista de sarcini.

În acest sens, rolul meu în această colaborare este de a oferi o mână de ajutor personalului medical, prin activitatea mea de voluntariat.

Această activitate constă în a le oferi mamelor sprijin și ghidare specializată pentru inițierea alăptării, încurajare și validare pentru ceea ce presupune această etapă post-partum.

Așadar, începând cu luna ianuarie a acestui an, în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 12:30 – 14:30, eu sunt prezentă pe secția de Neonatologie, alături de personalul medical pentru a putea să oferim împreună ghidare și consiliere, mămicilor care își doresc să alapteze.

Eu NU sunt cadru medical, sunt Doula Post-partum și specialist în alăptare; adică o persoană specializată în susținerea și îngrijirea mamei și a bebelușului după naștere.

NU realizez tratamente medicale, nu am tangență cu multitudinea de sarcini pe care le desfășoară doamnele asistente, iar acesta este motivul pentru care eu pot să stau alături de mame un timp mai îndelungat în care să le ajut să realizeze atașarea la sân in diverse poziții, optime pentru nou născuți, să le ofer informații detaliate și răspunsuri la întrebările pe care le au despre hrănirea naturală a bebelușului.

Iar cu această ocazie doresc să clarific faptul că diferența dintre mine și doamnele asistente în ceea ce privește sprijinul pentru alăptare este faptul că eu am „tot timpul din lume” să fac doar asta, pe când dânsele, își împart timpul între o mie de sarcini importante: protocoale, tratamente prioritare, dosare și documente specifice, etc.

Această acțiune de voluntariat nu afectează activitatea mea profesională care se va desfășura în continuare prin: consiliere online, vizite la domiciliul mamelor din zona Baia Mar, cursuri de pregătire pentru mămici, evenimente publice de informare pentru mămici, alte colaborări și proiecte dedicate comunității de mămici, tătici și bebeluși și Baia Mare și nu numai”, declară tânăra maramureșeancă.

O felicităm pentru munca depusă, îi urăm mult succes și ne bucurăm că mamele au parte de un așa sprijin!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu