Share
„Prietenii spitalului”, noi proiecte pentru anul în curs. Anul trecut, declarat unul de succes

„Prietenii spitalului”, noi proiecte pentru anul în curs. Anul trecut, declarat unul de succes

Asociația „Prietenii spitalului” a reușit, în cursul anului trecut, să strângă fonduri pentru dotarea unității medicale cu aparatură de ultimă generație și instrumente medicale necesare îndeplinirii unui act medical de calitate.

„Putem spune cu mare satisfacție că ne-am atins și obiectivul pentru anul 2023, cu mult mai mult decât ne-am propus. Vă reamintim că obiectivul nostru a fost dotarea cu un motor de antrenare pentru instrumente ortopedice a Secției de Ortopedie-Traumatologie, respectiv a Blocului Operator”, arată reprezetntații asociației.

Achiziționarea cu aceste aparate în valoare de 45.000 de dolari a fost posibilă datorită unei donații consistente din patea unei firme din Marmaureș, cu sediul în Fărcașa. „În urma unui proiect depus de noi, (frma, n.r.) a dispus această finanțare generoasă. Mulțumim încă o dată doamnei Pamela Mack, directorul general al companiei pentru suportul acordat. Sperăm că și alte firme maramureșene să ne susțină în efortul nostru de a dota spitalul județean la cele mai înalte standarde, în folosul tuturor celor care ajung să aibă nevoie de serviciile lui”, mai arată reprezentanții asociației.

Impactul donațiilor făcute de Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș” în cei 12 ani de existență se măsoară în nuprul mare al pacienților care au beneficiat de aparatele donate anual.

Proiect nou: dotarea Laboratorului Endoscopie Digestivă

Noul proiect al asociației pentru acest an este dotarea Laboratorului Endoscopie Digestivă și Terapeutică cu un electrocauter cu plasmă argon.

„În Spitalul Județean de Urgență <Dr. Constantin Opris>, în Laboratorul de Endoscopie Digestivă Diagnostică și Terapeutică se efectuează anual în jur de 4000 de proceduri endoscopice digestive, din care un procent extrem de mare este reprezentat de diagnosticul și mai ales terapia hemoragiilor digestive superioare și inferioare. Coagularea cu plasma argon (APC ) este o tehnică electrochirurgicală pentru gestionarea sângerării și a devitalizării anomaliilor tisulare”, precizează dr. Cristina Bura, medic primar gastroenterolog.

Ea explică, apoi, în ce constă, mai exact, această procedură.

„În timpul procedurii, curentul electrochirurgical este transferat în țesut prin intermediul gazului ionizat de argon. Procedura prezintă puține complicații și este sigură: crearea unei hemostaze eficiente și a unei coagulări omogene de suprafață, cu o adâncime limitată de pătrundere. Aplicabilitatea și indicațiile sunt multiple: hemoragii vasculare mici și superficiale; reducții tumorale; hemoragie tumorală; devitalizarea și coagularea colonului drept; creșterea spre interior/ creșterea excesivă a stentului; proctită de iradiere; sindrom GAVE”, mai spune ea.

Cei care doresc să susțină acest proiect o pot face prin donații sau sponsorizări, dar și completâd formularului 230, pentru direcționarea celor 3,5% din impozitul pe salariu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu