Share
Pârtie olimpică la Borșa, startul pentru un viitor domeniu schiabil de 25 km

Pârtie olimpică la Borșa, startul pentru un viitor domeniu schiabil de 25 km

O adevărată saga a făcut, în timp, ca proiectele, licitațiile și contractele pentru pârtia și instalația de transport pe cablu de la Borșa să devină subiect de șagă.

Iată că primarul Borșei, Sorin Timiş, a trecut peste acest impediment, s-a apucat gospodărește de treabă și a clarificat regimul juridic al pârtiei, astfel încât, în numele primăriei, să poată gândi și întocmi proiecte de dezvoltare. Unul se referă la construirea unei pârtii olimpice de schi, care să fie cea mai lungă din România și să poată găzdui competiţii naţionale şi internaţionale. Proiectul include o pârtie de schi cu o lungime de 2,8 km, instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă cu o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe oră, tunuri de zăpadă, instalaţie de nocturnă şi un lac de acumulare care să alimenteze tunurile de zăpadă.

Primarul Sorin Timiș a estimat la 10 milioane de euro investiţia care va fi finanțată astfel: 85%  din fondurile de investiţii ale Ministerului Turismului și 15% din resurse locale şi judeţene. Proiectul va fi depus la Ministerul Turismului după 15 februarie, cu speranța că va fi semnat în prima parte a anului. Și șansele sunt reale, ținând cont de abilitățile primarului pentru lobby eficient la București și de faptul că reprezentanți de înalt rang ai Guvernului au venit în Borșa la finalul anului trecut și au fost convinși de acest proiect. ”Lucrările ar putea începe în acest an, iar în sezonul 2019/2020 pârtia ar putea deveni funcţională”- e optimist Sorin Timiș.

Investiția face parte dintr-un proiect complex, întins pe un deceniu, a cărui valoare se va ridica la circa 100 milioane euro.  Proiectul propune realizarea unui domeniu schiabil de 25  km,  ridicarea a încă opt instalații de transport, construirea unei arene de biatlon şi schi fond, precum şi complex de trambuline. Deocamdată pare doar o poveste frumoasă, dar cam așa ceva trebuie făcut pentru ca Borșa, Maramureșul și – la urma urmei – România să aibă turiști  și cotă serioasă din PIB asigurată de turism.

Sorin Timiș a precizat că proiectul complet al viitorului domeniu schiabil a fost cuprins în Masterplanul de turism al României. (A.G.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu