Share
PS Iustin: „Să luăm de la Sfântul Gheorghe model de fermitate şi demnitate, de fildelitate faţă de Hristos şi faţă de credinţa noastră ortodoxă strămoşească” (FOTO)

PS Iustin: „Să luăm de la Sfântul Gheorghe model de fermitate şi demnitate, de fildelitate faţă de Hristos şi faţă de credinţa noastră ortodoxă strămoşească” (FOTO)

Vineri, 23 aprilie, săbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Altarul de Vară al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă” din Rozavlea, Parohia Şesu Mănăstirii, Protopopiatul Vişeu, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Dr. Anin Coste, parohul credincioşilor din această parohie, Pr. Vasile Cosma, parohul credincioşilor din Rozavlea Centru, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier economic cultural-teologic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, preoţi invitaţi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat şi Arhid. Vlad Verdeş.

În timpul Sfintei Liturghii Pr. Dr. Anin Alexandru Coste a fost hirotesit întru iconom, cu dreptul de a purta brâul roşu.

Plin de învăţămninte creştineşti şi foarte cuprinzător a fost cuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în care a vorbit pe larg şi despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, despre modelul creştinesc pe care ni l-a lăsat pentru păstrarea credinţei.

„Era un om de o vitejie extraordinară, a şi fost pus comandant peste oştile lui Diocleţian. A fost decapitat, pentru că nu a vrut să se lepede de creştinism. Când s-a declarat creştin, a încercat împăratul să-l convingă să renunţe. Avea în el, la 30 de ani, un comandant de oşti cu care câştiga toate luptele la care participa. A suferit mult Diocleţian când Sfântul Gheorghe s-a declarat creştin şi a renunţat la orice onoruri i-a promis.

A preferat chinurile Sfântul Gheorghe, tot felul de chinuri: a fost înlănţuit, a purtat încălţăminte cu cuie, a fost aruncat în groapa cu var nestins, iar în cele din urmă a murit decapitat, a murit martir şi şi-a dăruit viaţa lui Hristos şi a rămas un mare martir al Bisericii, care este cinstit şi iubit de întreaga creştinătate. A fost luat ocrotitor al multor oştiri. A fost pus pe steagul de luptă şi de către Sfântul Ştefan cel Mare. Este şi ocrotitorul Oştirii Române, începând de la Sfântul Ştefan cel Mare încoace.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi despre bisericile construite de Sfântul Ştefan cel Mare, în număr de 47, din care aproximativ jumătate au hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

„Pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe l-a luat ocrotitor şi model, şi strateg Sfântul Ştefan cel Mare, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Cea mai frumoasă şi valoroasă capodoperă dintre ctitoriile sale este Vorneţul, regina mănăstirilor. Mai multe biserici din Bucovina formează salba de biserici importante, cum dorim noi să fie Săpânţa Noul Peri, Bârsana, Ieudul şi Dragomireştiul. Ce-i salba de mănăstiri ştefaniene – Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ şi Humor – dorim să fie Săpânţa Noul Peri, Bârsana, Ieud şi Dragomireşti. Valea Izei este, cum spunea Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, un fel de Vale a Iordanului în Maramureş. Aici sunt cele mai multe capodopere catedrale de lemn din întreg judeţul, cele mai valoroase şi preţioase”.

„Sfântul Gheorghe este şi protectorul multor creştini. 950.000 de români poartă numele Gheorghe şi derivatele lui. În 1920 a fost proclamat protectorul Oştirii Române ca semn de mulţumire că Dumnezeu ne-a dăruit România Mare. În 1999, Parlamentul României l-a proclamat pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ocrotitorul Oştirii Române, cum e şi firesc. Bisericile construite în incinta unităţilor militare au, de obicei, ca ocrotitor pe  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Şi atâtea biserici şi mănăstiri”, a mai precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Să luăm de la Sfântul Gheorghe model de fermitate şi demnitate, de fildelitate faţă de Hristos şi faţă de credinţa noastră ortodoxă strămoşească, de credinţa Sfinţilor Părinţi şi a Părinţilor noştri Sfinţi. Sfinţii Părinţi sunt cei ce au apărat credinţa cu preţul vieţii lor în istorie şi sinodalitate, iar Părinţii noştri Sfinţi sunt cei ce au praticat-o, au trăit-o şi au mărturisit-o într-o viaţă trăită şi ne-au predat-o nouă şi ne-au învăţat că aşa să fim”, ne-a îndemnat Preasfinţitul nostru Părinte Episcop Iustin, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericici Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu