Share
CIBUS – Proiect pentru reducerea risipei de alimente, demarat și în Maramureș

CIBUS – Proiect pentru reducerea risipei de alimente, demarat și în Maramureș

Un proiect pentru reducerea risipei de alimente este implementat în Maramureș de către Consiliul Județean în cadru unui partenerat internațional. Proiectul CIBUS –  Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa, este finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2021-2027 și se va derula în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2028.

Proiectul CIBUS, al cărui nume provine din limba latină și înseamnă hrană – nutriție, are ca obiectiv general reducerea pierderilor și risipei alimentare de-a lungul lanțului alimentar de producție și aprovizionare, prin creșterea capacității autorităților regionale de a elabora și implementa politici publice inovative.

Parteneriatul proiectului este alcătuit din Asociația Bulgară a Experților Municipali de Mediu din Bulgaria, ca partener lider, alături de următorii parteneri de proiect: Agenția de Dezvoltare Nicosia din Cipru, Comunitatea Inter-municipală Alto Minho din Portugalia, Municipalitatea Vejle din Danemarca, Consiliul Regional Hämeși Universitatea de Științe Aplicate Häme din Finlanda, Consiliul Județean Galway din Irlanda, Orașul Liège din Belgia și Consiliul Județean Maramureș din România.

Bugetul total al proiectului este de 2.136.491 euro, iar bugetul aferent județului Maramureș este de 199.320 euro, din care 80% reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, 18% co-finanțare națională și 2% co-finanțarea Consiliului Județean Maramureș.

Principalele activități avute în vedere sunt organizarea unui proces de învățare inter-regională prin schimburi de experiență pe baza unor studii de caz și evaluarea stadiului fiecărei regiuni partenere în domeniul risipei alimentare. Se vor organiza 8 întâlniri inter-regionale care se vor axa pe următoarele teme de interes:

  • Factori care contribuie la risipă și pierderi alimentarede-a lungul lanțului alimentar de producție și aprovizionare;
  • Inovarea în domeniul măsurilor de prevenție a risipei alimentare;
  • Nevoi identificate la nivel politic, practic și financiarlegate de prevenirea risipei alimentare.

CIBUS este un proiect implementat de Consiliul Județean Maramureș prin Serviciul Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice.Mai multe informații  despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.

Consiliul Județean Maramureș implementează în prezent 3 proiecte finanțate prin Programul Interreg Europe 2021-2027, respectiv proiectul „SIRM – Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților”, finanțat prin apelul 1, precum și proiectelefinanțate prin apelul 2, respectiv ”OpenRegioCulture – Co-crearea unui climat de accesibilitate la resursele culturale pentru persoanele cu nevoi speciale” și ”CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu