Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 19 minute în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 1 oră în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 2 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 3 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 4 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 4 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 5 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 16 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 16 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 19 ore în urmă
Proiect de lege: Medicamentele contraceptive vor putea fi prescrise și persoanelor neasigurate
Un proiect de lege vizează modificarea mai multor acte normativ din domeniul sănătății, inclusiv a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
În prezent, serviciile de planificare familială pot fi acordate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, dar legislația nu prevede și acordarea unei prescripții pentru medicamente contraceptive hormonale. Astfel, autoritățile vor să modifice Legea nr. 95/2006 în acest sens.
Practic, legea va permite ca medicamentele contraceptive hormonale să poată fi incluse în lista medicamentelor care de care beneficiază asigurații cu și fără contribuție personală. Astfel, vor putea fi prescrise și eliberate unor categorii de persoane, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Categoriile de persoane ce pot beneficia de această măsură trebuie stabilite, prin ordin, de către MS.
De asemenea, viitoarea ordonanță va ușura deschiderea centrelor de permanență care permit accesul la medicina primară, mai ales în mediul rural sau zonele izolate. Astfel, înființarea centrelor de permanență va necesita doar aprobarea prealabilă a MS, nu și un ordin ce trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, arată Avocatnet.ro.
Totdată, având în vedere încetarea pandemiei de COVID-19, se propune eliminarea investigațiilor necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigațiilor tip “Monitor”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie adoptat în Guvern și publicat în Monitorul Oficial.