Share
Sfânta Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din Baia Mare

Sfânta Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din Baia Mare

Duminică, 10 martie (a Înfricoșătoarei Judecăți), Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Am revenit la biserica „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul”, de pe strada Victor Babeş din municipiul Baia Mare, care a luat ființă în 1990, cu sfinţirea locului de către IPS Arhiepiscop Justinian. Lucrările au evoluat greu, dar, în 1996, părintele profesor Vasile Borca a preluat structura, care era construită, şi a regândit proiectul şi a rezultat această biserică neobizantină foarte luminoasă şi frumoasă, şi spaţioasă, care a fost sfinţită, apoi, după toate lucrările care s-au executat, înfrumuseţarea ei, în final, cu pictură, mobilier, catapeteasmă. A fost sfinţită în 2016.

Toate lucrările au fost conduse de părintele Vasile Borca, care, în 2018, s-a pensionat la limită de vârstă, atât din calitatea de paroh, continuând să slujească aici, la ctitoria dânsului de suflet şi cât din postul de profesor de la Departamentul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”. Au urmat părinţii Marius Covalcic şi Teofil Stan, care sunt doctori în Teologie şi ei, şi care păstoresc turma credincioşilor de aici, care numără peste 3.500 de suflete, credincioşi buni, care iubesc biserica şi care au contribuit mult şi, de fapt, ei şi-au construit biserica. Bisericile noastre se construiesc cu puţinul celor mulţi. Astăzi suntem în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi.

Este Evanghelia în care Mântuitorul ne vorbeşte despre umanitatea noastră, despre firescul creat, despre felul în care Dumnezeu a gândit proiectul Său, Omul, care este, de fapt, capodopera lui Dumnezeu, şi pe care l-a creat după chipul Său, să fie iubitor, să fie iertător, îndelung-răbdător, să fie milos şi milostiv, să fie compasibil, să aline suferinţa şi să mângâie tristeţea celorlalţi, să dăruiască din ceea ce Dumnezeu i-a oferit şi i-a dăruit să împartă cu fraţii săi, să nu uite niciodată că suferinţa este locul unde poate fi găsit Dumnezeu. Nu opulenţa, nu desfătarea, nu confortul şi bunăstarea. În suferinţă se găseşte Dumnezeu. De aceea, Mântuitorul se identifică cu cei mai mici ai Săi, zicând: „Întrucât aţi făcut unora din cei mai mici ai Mei, Mie Mi-aţi făcut”, iar terenul de pastoraţie al preoţilor, al slujitorilor lui Dumnezeu, al Ierarhilor, al monahilor, întotdeauna de ieri, de azi şi până în veci, este suferinţa umană, abandonul, singurătatea, tulburarea, în care se găseşte societatea şi lumea, Biserica aducând mesaj de pace şi de bunăcuvântare, de bucurie şi de curaj. Mântuitorul a zis „Bucuraţi-vă şi nu vă temeţi”. Acesta este rolul Bisericii şi în funcţie de felul în care ne îndeplinim misiunea pe care ne-a încredinţat-o Dumnezeu în lume, vom fi şi noi judecaţi şi vom primi de la Hristos răsplata cea veşnică şi răsplata cea binemeritată, bucurându-se de sentinţa de a intra în bucuria Stăpânului. Slavă lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată în care ne-am găsit cu preoţii şi credincioşii de aici, rugându-ne împreună şi pregătindu-ne în această duminică a Triodului, a treia înainte de Postul cel Mare, pregătindu-ne pentru Sfântul şi Marele Post al Paştilor”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Dr. Marius Covalcic, paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Vasile Borca, fost paroh, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, coslujitor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Vasile Petre Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de protopsaltul Florian Vois, iar la priceasnă a cântat solista Diana Topan.

După încheierea Sfintei Liturghii, un grup numeros de elevi de la Şcoala „Victor Babeş” din Baia Mare, instruiţi de profesorii Mioara Ştefan şi Mircea Mureşan, a interpretat un program de cântece dedicat mamei, informează Andrei Fărcaş,
Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu