Share
Canonul cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Rohia

Canonul cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Rohia

Miercuri, 20 martie, de la ora 16:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a urcat în „Muntele cel Sfânt” al Rohiei, unde a săvârșit slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte sfințite.

„Suntem în cea de a treia seară a primei săptămâni a Sfântului şi Marelui Post al Paştilor, Postul Învierii Domnului, când se citeşte cea de treia parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Am făcut o tradiţie, de când am plecat cu ascultare lângă Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Iustinian, ca să venim să mângâiem părinţii şi credincioşii şi să fim împreună cu ei în prima săptămână a Postului Mare, cel puţin în una din seri, pentru că atmosfera aici, în Ţara Lăpuşului, este una deosebită.

Datorită Mănăstirii Rohia, IPS Iustinian, a părintelui Serafim, a printelui Nicolae Steinhardt, a părinţilor care au vieţuit aici, cu viaţă îmbunătăţită, s-a transmis această atmosferă duhovnicească şi evlavia Postului cel Mare în toată Ţara Lăpuşului. Nicăieri în Eparhie nu este atât de iubită slujba Canonului cel Mare ca şi aici, în Ţara Lăpuşului, şi de aceea, eu numesc Ţara Lăpuşului Ţara Pocăinţei.

Oamenii credincioşi înţeleg cum se posteşte. Unesc postul cu postirea. Sunt peste 45 de ani de când am început această călătorie, frumoasă călătorie, şi poveste duhovnicească ce continuă. Şi continuă cu mult folos duhovnicesc pentru noi şi pentru poporul lui Dumnezeu, pentru că fiecare vreme, fiecare perioadă a anului bisericesc este o cale către Împărăţia lui Dumnezeu, pe care, împreună, cler şi popor, o parcurgem. Cu atât mai mult această perioadă care chiar se numeşte călătorie duhovnicească sau scară către cer. Sfântul Andrei Criteanul este păstorul şi învăţătorul nostru. Este păstorul şi învăţătorul pocăinţei cel care ne-a lăsat această moştenire. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a ajutat şi anul acesta să urcăm şi să fim împreună şi să începem această călătorie, intrând în războiul cel nevăzut sau în lupta duhovnicească, purtând toate armele duhovniceşti: cu postul, cu postirea, rugăciunea şi fapta bună. Aceasta este calea pe care călătoresc creştinii şi fiii Bisericii noastre. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

În fruntea soborului Mănăstirii Rohia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul împreună cu slujitorii Sfintei Mănăstiri, iar răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, soborul şi credincioşii din biserica devenită neîncăpătoare, veniţi din satul Rohia, împreună cu parohul lor, Pr. Vasile Mihai Hatos, şi din alte parohii.

Credincioşii din Parohia Ortodoxă Rohia, ca în fiecare an, au oferit oaspeţilor colaci de grâu copţi pe vatră, o altă tradiţie păstrată.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre credinţa creştină pe mapapond, despre ortodoxia în lume în contextul laicizării contemporane şi păstrarea credinţei în Iisus Hristos Mântuitorul nostru.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu