Share
PS Iustin: „Rugăciunea, participarea mai frecventă la slujbe, spovedania şi împărtăşirea ne schimbă, ne transformă în oameni mai buni”

PS Iustin: „Rugăciunea, participarea mai frecventă la slujbe, spovedania şi împărtăşirea ne schimbă, ne transformă în oameni mai buni”

Duminică, 5 februarie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezența unui număr mare de credincioși.

După întâmpinarea frumoasă făcută de tinerii din Asociaţia Catedralei A.T.O.C.E.M., Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarh, Pr. George Breaz, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Adrian Morar, Arhid. Teodosie Bud,consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Diac. Vlad Nechita şi Ipod. Vasile Pop, informează Andrei Fărcaș.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Paula Bondre.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură la pericopa Evangheliei duminicii, a Vameşului şi Fariseului, de la Sfântul Evanghelist Luca, vorbind întâi despre perioada Triodului, în care am intrat începând cu această duminică şi despre semnificaţia ei.

„Înţelesul duhovnicesc al acestei perioade este intensificarea lucrării duhovniceşti prin mai multă rugăciune şi nu de orice fel. Rugăciune smerită, ca să fie bine primită de Dumnezeu. Prin intensificarea participării mai frecvente la Sfintele Slujbe, care devin mai lungi şi mai profunde şi se adresează sufletului fiecăruia dintre noi.

Trezirea sufletului din starea de neglijenţă sau împrăştiere sau lipsă de veghe sau vigilenţă asta facem în această perioadă. Şi apoi, postim după puteri. Şi toate acestea, rugăciunea, participarea mai frecventă la slujbe, spovedania, când este nevoie, şi împărtăşirea cât mai deasă ne schimbă, ne transformă în oameni mai buni, mai îngăduitori, mai iertători, mai iubitori de semeni şi mai milostivi. Suntem deschişi spre suferinţa şi nevoile celorlalţi şi înţelegem mai bine menirea noastră că este aceea de a face binele, nu răul.

Binele, spune Părintele Nicolae Delarohia, presupune efort şi îl fac numai cei care au demnitate, personalitate, verticalitate, care au un simţ al valorilor. Şi presupune efort. Răul îl poate face oricine, stă la îndemâna oricui. Nu presupune efort, pentru că răul în sine este o eroare, nu este o lucrare. Sigur, poate deveni foarte dăunător şi grav, când omul persistă în rău”, a spus PS Iustin.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu