Share
„Priviri” din orașul Baia Mare.  O colecție de fotografii vechi publicate de muzeografa Lucia Pop

„Priviri” din orașul Baia Mare.  O colecție de fotografii vechi publicate de muzeografa Lucia Pop

O nouă fotografie din categoria „Fotografia versus memoria istoriei” a fost publicată de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA). Acesta ilustrează piața centrală, latura de vest, arată muzeografa Lucia Pop.

„Fotografia de astăzi prezintă în prim-plan edificiul care, în anul 1874, adăpostea Casina Hotelului Ştefan. Cunoscut de băimăreni sub numele de „hotelul mare” (nagyszálloda), imobilul are un parcurs istoric strâns legat de evenimente de tot felul (economice, culturale, sociale, politice) care interesau întreaga comunitate a orașului, dar și de viața cotidiană a locuitorilor din ultimele decenii ale secolului XIX”, explică ea.

„Spre exemplu, în contextul unui avânt cultural, general valabil pentru Transilvania, în vara anului 1899, a fost înființată Asociația muzeală băimăreană. Aceasta a primit la un moment dat din partea primăriei orașului un spațiu modest, pentru a pune în valoare prin expunere un patrimoniu deja constituit („colecţiile arhaice de vestigii istorice şi de cărţi). În anii următori, cu ajutorul financiar al autorităților locale, spațiul primit a fost adaptat cerințelor de atunci ale expunerii de <obiecte vechi>, mai spune ea.

Astfel, potrivit muzeografei, la 19 iunie 1904, a avut loc deschiderea festivă a Muzeului orășenesc Baia Mare, la parterul Hotelului Ștefan. „Da, este vorba despre clădirea din fotografia de astăzi. În două încăperi din colțul de nord-vest au fost expuse, spre încântarea băimărenilor în primul rând, artefacte preistorice, obiecte etnografice, produse meșteșugărești, cărți vechi, arme albe și de foc etc. Cu siguranță au fost expuse și fotografii din Baia Mare, care, la fel ca și în zilele noastre, erau plăcute și admirate de publicul vizitator. Acum, cu siguranță ați înțeles insistențele noastre pentru a vă oferi mai multe informații despre edificiul din această imagine”, completează muzeografa Lucia Pop.

Valoarea documentară a fotografiei este amplificată de faptul că, pe spatele fotografiei încadrate în passpartout se află ștampila fotografului Ürmösi Sándor, unul dintre primii fotografi autorizați din Baia Mare, mai arată ea.

Imagine: Zamfir Șomcutean, conservator

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu