Share
Explicație: Vasile Pop, managerul Spitalului Județean Baia Mare: “COVID-19, o boală groaznică, ce nu iartă! E mult mai ușor să previi decât să tratezi!” (VIDEO)

Explicație: Vasile Pop, managerul Spitalului Județean Baia Mare: “COVID-19, o boală groaznică, ce nu iartă! E mult mai ușor să previi decât să tratezi!” (VIDEO)

Zilele trecute, s-a împlinit un an de când COVID-19 ne-a dat viețile tuturor peste cap. La final de februarie 2020, se înregistra primul caz de infectare în România, la un tânăr din Gorj, iar două zile mai târziu, încă două, cazul numărul 2 fiind un bărbat din Maramureș, iar numărul 3, o femeie din Timiș.

La început de martie 2021, vorbim despre peste 800.000 îmbolnăviri la nivel național și peste 20.000 decese. La nivel de Maramureș, azi, 1 martie, ne apropiem de 17.000 cazuri de infectare și s-a atins pragul de 700 decese. În ciuda bilanțului negru, există și situații în care unii oameni contestă existența pericolului.

Cel mai bine cunosc efectele devastatoare ale pandemiei cei aflați în linia întâi în această luptă: angajații din sistemul medical. Vasile Pop, managerul celei mai mari unități sanitare din Maramureș, Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, spune că „această pandemie este o mare nenorocire pentru populația întregului glob”. „Omenirea se confruntă cu această boală de un an, cu toate virusul, ca atare, există de foarte mult timp. Sunt mutații care au apărut în structura virusului, care au devenit patogene pentru om, prin anumite modificări genetice. Este o mare problemă pentru omenire, pentru că boala, în sine, duce la cheltuieli și eforturi sanitare deosebite și, în același timp, generează și anumite probleme economice întregii omeniri”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Vasile Pop.

Managerul Spitalului Județean Baia Mare, spune faptul că, din punct de vedere medical, boala este deosebit de gravă, cu toate că nu toată lumea face forme severe. „Dar în cazul celor care fac forme severe, situația este mai complicată, deoarece mortalitatea în această boală este mare. Asta întrucât sunt unii oameni care fac leziuni pulmonare deosebit de grave. Chiar dacă pacientul devine negativ după un test inițial pozitiv, leziunea pulmonară evoluează și merge spre distrugere. Este un fenomen asemănător – și noi fiind într-o zonă minieră, putem face asocieri mai bine – cu ceea ce se întâmplă cu bolnavul cu silicoză. Boala merge înainte. De fapt, este o leziune autoimună. Boala produce niște distrucții tisulare, care nu fac altceva decât să nimicească plămânul. Încă de la început, majoritatea bolnavilor acuză lipsă de gust și lipsă de miros. Aceste două simptome sunt legate, de fapt și de drept, de sistemul nervos. Foarte mulți pacienți fac leziuni nervoase, neurologice. Unii fac tot felul de afecțiuni. Amețeala este tot un semn al afectării sistemului nervos. Practic, virusul duce la leziuni multiple”, a detaliat Vasile Pop.

Medicul băimărean pune accent pe importanța prevenirii. “Cel mai important lucru este, din punctul meu de vedere, ca oamenii să știe să se protejeze, prin distanțare, prin purtarea măștii, prin spălarea mâinilor, prin a nu duce mâna la nas, la ochi și la gură. Acestea sunt motivele pentru care specialiștii insistă ca aceste măsuri, practic de prevenire, să fie respectate. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Consecințele economice și asupra stării de sănătate sunt dezastruoase. Este o pandemie, este o boală groaznică, ce nu iartă. Într-adevăr, nu la toată lumea se manifestă și dacă se manifestă, nu o face la fel. Faptul că ai făcut o dată boală nu exclude să faci din nou boala Covid, dar cu altă tulpină. Tututor le-am recomandat să facă vaccinarea, pentru că asigură o protecție bună, sunt și vaccinuri care oferă protecție de aproximativ 95%. Când va apărea acel așa-zis „efect de turmă” al vaccinării, acest lucru înseamnă în jur de 70% din populație protejată, atunci boala va dispărea. Până atunci, șansele sunt mici să dispară de la sine”, a conchis Vasile Pop. Vezi video complet AICI!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu