Share
Septembrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice debutului de toamnă; Vom avea 27 grade, media pe regiune

Septembrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice debutului de toamnă; Vom avea 27 grade, media pe regiune

Septembrie cald la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice debutului de toamnă; Vom avea 27 grade, media pe regiune

Toamna își va intra treptat în drepturi în toată aria naturală maramureșeană, în luna septembrie. Dar se va întâmpla întâi episodic, cu intervale scurte de vreme răcoroasă, și cu precădere resimțite la munte, urmând ca abia apoi să constatăm trecerea la toamnă.

Așadar, vom avea parte încă de multe zile în care valorile termice vor fi chiar peste mediile multianuale, caracterizând ceea ce specialiștii numesc vară indiană. În ciuda scăderii puternice a valorilor termice de zilele trecute, de la 34 la 22 grade, vom avea încă zile cu 27-29 grade în viitorul apropiat.

Acum

Luna septembrie va debuta cu vreme normală din punct de vedere termic. Vom avea în 1-7 septembrie o încălzire treptată. Valorile maxime vor fi de la 20-22 la 24-27 grade și chiar de la 22-24 la 27-29 grade, iar minimele se vor menține între 7-9-13-14 grade. E posibil să avem și minime ridicate, către 19-20 grade, dar acestea vor fi cazuri speciale. Per ansamblu, începutul de septembrie va fi unul călduros, dar normal pentru perioada calendaristică, ținând cont de apropierea de luna august, cu medii ale valorilor maxime de 27 grade.

Estimări pe 14 zile

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (27 august-11 septembrie)! În 27-29 august am avut caniculă și disconfort termic, cu maxime de până la 34 grade, iar resimțite, de 37-39 grade. Apoi vremea s-a răcorit semnificativ, astfel că din 1 septembrie vorbim despre valori termice medii de la 20-22 la 24-27 grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 7-9-13-14 grade.

În perioada 29 august – 2 septembrie am avut intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, local 20-27 l/mp, dar ploi temporare se vor semnala și după data de 5 septembrie, arată modelele meteo actuale.

Estimări pe 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (4-11 septembrie). Valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de est a țării, dar și deficitar în regiunile vestice și nord-vestice. Săptămâna 2 (11-18 septembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile montane și în cele estice. Săptămâna 3 (18-25 septembrie). Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile. Săptămâna 4 (25 septembrie-2 octombrie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu