În Copalnic Mănăștur se organizează „Joc cu coșarcă” - 27 minute în urmă
Dialog strategic pentru viitorul industriei auto europene - 42 minute în urmă
Aducere aminte: Câșlegile de iarnă reprezentau cea mai favorabilă perioadă din an pentru organizarea nunților - 46 minute în urmă
Parohia Ortodoxă Română Vișeu – Valea Râului a găzduit un eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu - 1 oră în urmă
Caz de pestă porcină africană confirmat în Tămaia; Ce trebuie să știe locuitorii comunei - 1 oră în urmă
Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 3 ore în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 5 ore în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 5 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 5 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Primele semnale ale modificării anotimpului în aria montană maramureșeană: La câmpie se menține călduroasă vremea, cu valori ridicate în continuare
Primele semnale ale modificării anotimpului în aria montană maramureșeană: La câmpie se menține călduroasă vremea, cu valori ridicate în continuare
Toamna își va intra treptat în drepturi în toată aria naturală maramureșeană, în luna septembrie. Dar se va întâmpla întâi episodic, cu intervale scurte de vreme răcoroasă, și cu precădere resimțite la munte, urmând ca abia apoi să constatăm trecerea la toamnă.
Așadar, vom avea parte încă de multe zile în care valorile termice vor fi chiar peste mediile multianuale, caracterizând ceea ce specialiștii numesc vară indiană. Așadar, vom avea încă zile cu 27 grade în viitorul apropiat. Iar la cum arată estimările, am putea vorbi despre celebra vară indiană, adică episoade estivale în septembrie și octombrie.
Acum
Astăzi, 14 septembrie, vremea se va menține călduroasă pentru luna calendaristică în care ne aflăm, cu maxime de la 20-22 la 24-27 grade și minime de la 7-9-13-14 grade. Însă, de interes va fi atenționarea emisă acum de meteorologi. Avem un cod galben valabil în intervalul 14 septembrie, ora 13.00 – 15 septembrie, ora 10.00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică. În Maramureș, Crișana, Banat, local în Transilvania și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40…50 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj. Avem și un cod galben hidrologic, valabil în intervalul 14.09.2023 ora 14:00 – 15.09.2023 ora 12:00. În Maramureș, vizate sunt bazinele hidrografice Lăpuș și Someș.
Estimări pe 14 zile
Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (11-24 septembrie)! În primele trei zile ale intervalului am avut tendința de încălzire treptată. Dar acum, răcirea prognozată pentru mijlocul lunii septembrie va aduce regimul termic diurn în apropierea normalului climatologic, respectiv o valoare medie de la 20-22 la 24-27 de grade. În perioada 17 – 24 septembrie vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de la 20-22 la 24-27 de grade. Media temperaturilor minime nu va avea variații semnificative, astfel pe parcursul intervalului, aceasta va fi în general de 7-9-13-14 grade.
Sunt prognozate ploi în perioada 14 – 17 septembrie, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate, iar cu o probabilitate în creștere și după 21 septembrie.
Estimări pe 4 săptămâni
Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (11-18 septembrie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în majoritatea zonelor montane și submontane, dar și deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (18-25 septembrie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, dar și deficitare în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Săptămâna 3 (25 septembrie-2 octombrie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Săptămâna 4 (2-9 octombrie). Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normal pentru această perioadă, în toate regiunile. Vom reveni cu amănunte!
Cătă ȚINEGHE