Share
Căldură durabilă la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice „vârfului de vară”! Iată statistica specială în vigoare

Căldură durabilă la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice „vârfului de vară”! Iată statistica specială în vigoare

Căldură durabilă la câmpie și în aria montană maramureșeană: Va fi cu valori caracteristice „vârfului de vară”! Iată statistica specială în vigoare

Vara s-a dovedit că are unele caracteristici meteorologice similare cu iarna în județul Maramureș, în sensul în care, în ambele sezoane calendaristice am avut tendință de încălzire.

Iarna 2022/2023 a adus vreme cu valori termice peste normele climatologice și o uniformizare a lor de-a lungul anotimpului, ba chiar am avut situații în care în 1 ianuarie a fost mai cald decât la trecerea din martie în aprilie. Vara 2023 a adus și vreme caniculară, dar trebuie spus că am avut căldură moderată față de alte regiuni, dar și perioade mai răcoroase. Astfel, la final de iulie și început de august am avut vreme răcoroasă, după care s-a încălzit din 7 august și chiar a trecut peste medii, din 14 august. Ca atare, în 20-27 august, poate și în prelungire către septembrie, va fi mai cald decât la mijlocul verii, cu valori termice foarte ridicate.

Acum

În 20 august 2023 avem vreme caniculară, cu maxime de la 27-29 la 31-34 grade, resimțite de la 31-34 la 37-39 grade, în Maramureș. Cerul va fi mai mult senin. Minimele vor fi de la 13-14 la 19-20 grade, local chiar 22 grade, caracterizând o vreme deosebit de călduroasă pentru intervalul calendaristic în care ne aflăm. Iar modelele meteorologice arată că situația va trena. Vom avea în continuare vreme călduroasă, peste mediile celei de-a treia decade a lunii august. Toată săptămâna, până în 27 august, cu posibilitate de prelungire, vom avea vreme călduroasă, local caniculară, și pe alocuri cu nopți tropicale, adică în care valorile termice rămân peste pragul de 20 grade noaptea. Doar pe alocuri se vor înregistra ploi, în rest frumos și cald, arată modelele meteo actuale.

Estimări pe 14 zile

Iată ce arată estimările ANM pe 14 zile (20 august-4 septembrie)! În intervalul 14-24 august, valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative, vor oscila în jurul mediei de la 27-29 la 31-34 de grade, apoi vor scădea ușor, spre o medie de la 25 la 27-29 la 31 de grade. Valorile nocturne, sub normele perioadei la debut, vor fi ridicate, de la 13-14 la 19-20, local 22 grade, după care se vor menține așa până cel puțin după 22 august când vor mai scădea treptat către 7-9-13-14 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, pe spații restrânse în general, va fi mai mare către 26 și 27 august, arată modelele meteo actuale.

Menționăm că aceste informații se bazează strict pe modelele meteo actuale, așadar pot fi unele modificări în estimări, dacă vor fi modificări în deplasarea fronturilor atmosferice în județ! Tocmai de aceea se emit acele atenționări de tip nowcasting pentru fenomene meteo imediate.

Estimări pe 4 săptămâni

Iată ce arată estimările ANM pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (20-27 august). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. Săptămâna 2 (27 august-4 septembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, estice și sudestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în extremitatea de nord a Carpaților Orientali, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 3 (4-11 septembrie). Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice perioadei. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Săptămâna 4 (11-18 septembrie). Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu