Share
Exclusiv: 20 centre de vaccinare anti-COVID-19 în Maramureș, pentru început. Vezi lista localităților!

Exclusiv: 20 centre de vaccinare anti-COVID-19 în Maramureș, pentru început. Vezi lista localităților!

COVID-19 ar putea rămâne, treptat, doar un vis urât care “a stricat” un an din viața noastră. Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus va debuta, în prima parte a anului viitor, și în România. Autoritățile maramureșene speră că, în județ, acest lucru se va întâmpla chiar din ianuarie.

La nivel național, un număr de 302 centre de vaccinare anti-COVID au fost identificate până în prezent în unităţi sanitare pentru demararea imunizării personalului medical şi 597 în alte spaţii, în afara unităţilor sanitare, pentru etapele de vaccinare II şi III, a informat Ministerul Sănătății. Așadar, în total, vorbim despre aproape 900 centre de vaccinare în întreaga țară. Ministrul Nelu Tătaru a îndemnat DSP-urile din țară să colaboreze cu prefecturile și autoritățile locale pentru bunul demers al acțiunii.

În Maramureș, până în prezent, vor fi, în prima fază, 20 de centre de vaccinare. “8 vor fi în interiorul spitalelor din județ (n.red. – cele trei spitale din Baia Mare, la care se adaugă cele din Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Borșa, Târgu Lăpuș, Cavnic). Totodată, am identificat spații în mai multe localități din județ, 12 la număr. Astfel, în Baia Mare vor fi, în total, 7, incluzând rețeaua de sănătate Sfânta Maria (n.red. – care a achiziționat Clinica Someșan), în Sighetu Marmației vor fi 2, respectiv câte 1 în Vișeu de Sus, Borșa, Baia-Sprie, Cavnic, Seini, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Ulmeni, Moisei și Poienile de sub Munte. În plus, o rețea privată din județ, Medlife, ne-a dat asigurări că ne va pune la dispoziție spații, logistică și personal pentru campania de vaccinare”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Rareș Pop, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș.

În teritoriu se vor deplasa inclusiv medici din cadrul DSP Maramureș care vor acționa la inocularea vaccinului, inclusiv din conducerea instituției. Specialiștii spun că, pentru ca această campanie de vaccinare să aibă efectul scontat și oprirea răspândirii COVID-19, este nevoie ca un procent semnificativ din populație să fie imunizată în acest fel (unii specialiști vorbesc despre un procent de 60-70% din populație să fie imunizată, pentru ca pandemia să se încheie). Acțiunea se va desfășura conform Strategiei Naționale de Vaccinare (VEZI AICI!), primele persoane vaccinate fiind, așa cum este normal, cadrele medicale. Apoi va intra în program, în etapele II și III, restul populației. Trebuie precizat în mod obligatoriu faptul că, pentru toate categoriile sociale, profesionale și de vârstă, vaccinarea va fi voluntară și gratuită. Achiziția dozelor de vaccin se face la nivel european, așadar, momentan, nu se știe care vaccin va ajunge în țară. Uniunea Europeană a întocmit contracte cu mai multe firme. Se presupune că ar putea ajunge ori cel produs de Pfizer/BioNTech ori cel produs de Moderna. Însă, detalii suplimentare despre care vaccin sau cum se va desfășura acțiunea, vor apărea, cel mai probabil, în perioada următoare.

Cert este că anul 2021 se va afla sub semnul vaccinării anti-COVID-19. “Pentru a opri acest virus cu patologie extrem de agresivă, este nevoie să fie cât mai multă lume vaccinată. Așadar, îndemn populația să se vaccineze. Trebuie să existe o comunicare cât mai bună, populația să cunoască efectele și să fie parteneră la această acțiune. Toate campaniile de vaccinare desfășurate de-a lungul timpului au dovedit, medical și științific, că au eradicat bolile sau le-au ținut sub control. Teama legată de orice vaccin vine din necunoaștere, nu din lipsa dorinței de a scăpa de boală. Informarea corespunzătoare poate reduce această teamă. Desigur, pot apărea unele reacții adverse, însă populația trebuie să le cunoască. În prezent, existența unui vaccin ne oferă o stare de bine. Riscurile sunt mai mici decât efectele benefice ale vaccinului”, a punctat Rareș Pop. Vom monitoriza, în continuare, acest subiect!

C.Ț.

Citește și despre prima femeie vaccinată împotriva COVID-19 (90 de ani, Marea Britanie) la nivel mondial (VEZI AICI!)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu