Share
Coronavirus: Trei suspiciuni în Maramureș, în urma unor veniri din străinătate; anunțul, făcut în prima conferință de presă strict online (VIDEO)

Coronavirus: Trei suspiciuni în Maramureș, în urma unor veniri din străinătate; anunțul, făcut în prima conferință de presă strict online (VIDEO)

În premieră în istorie, Instituția Prefectului Maramureș a făcut o conferință de presă… fără jurnaliști. Din cauza pandemiei COVID-19, din precauție, autoritățile județene au comunicat jurnaliștilor noutățile strict online. Mai mult decât atât, prefectul Silviu-Nicolae Ungur, subprefectul Oana Oșanu și directorul DSP Maramureș, Rareș Pop, au purtat măști și mănuși de protecție.

Prefectul a făcut un apel la calm și responsabilitate. Acesta a menționat că fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului de propagare a virusului și de imbolnavire a altor persoane. „Vă rugăm să evitați spațiile închise și deplasările care nu sunt absolut necesare. Persoanele izolate la domiciliu trebuie să anunțe situația lor membrilor echipelor de intervenție, care se deplasează la locuințele acestora pentru remedierea deficiențelor. Astfel, se anunță angajații serviciilor de utilitate publică, după cum urmează: energie electrică, gaz, apă, Internet, telefonie” – a spus Silviu-Nicolae Ungur.

Acesta a enunțat și definiția de “contact”. „Prin contact se înțelege: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19, persoana care a avut un contact fizic-direct cu un cetățean infectat cu COVID-19, de exemplu o strângere de mână, neurmată imediat de o igienă corespunzătoare a mâinilor, persoana care a avut un contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui pacient care are COVID-19, de exemplu în mijloacele de transport în comun sau atingerea unei batiste cu mâna neprotejată cu mănuși, persoana care a avut contact față în față cu cineva care are coronavirus, la o distanță mai mică de doi metri li o expunere de peste 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu o persoană pozitivă, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri, de exemplu în sala de clasă, de ședințe, în sală de așteptare din spital, personalul medical sau o altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau personalul din laborator care manipulează probe recoltate de la un caz depistat cu coronavirus, fără echipament de protecție” – a spus prefectul de Maramureș.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a arătat că se aproba hotărârea izolării la domiciliu, în locația declarată la intrarea în țară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate un număr mai mare de 500 de persoane infectate cu COVID-19. Această decizie a intrat în vigoare începând cu seara de duminică, de la ora 21.00 și este valabilă indiferent de forma în care se ajunge în țară, pe cale aeriană sau rutieră.

Șeful DSP Maramureș, Rareș Pop, a făcut o radiografie a situației existente. „S-au recoltat 250 probe, din care 102 sunt negative. Numărul de suspiciuni la nivelul județului Maramureș sunt trei la număr, două persoane internate care au venit din Franța și prezintă simptomatologie, de genul febră, tuse, dar și un cetățean olandez care a călătorit în Spania și Olanda și care face definiția de caz. Contacții confirmați au avut rezultate negative, una dintre persoane a și ieșit din izolare și carantină, iar în cealaltă suspiciune se va recolta azi probe. DSP Maramureș are 350 recoltoare, număr suficient în momentul de față, dar vom primi un lot de alte 650 de recoltoare” – a declarat Rareș Pop.

În ceea ce privește închiderea magazinelor – în afara celor alimentare și a farmaciilor – înainte de scenariul 4, Rareș Pop spune că sunt discuții în acest sens, dar că se așteaptă decizii la nivel central, la care, în mod evident, Maramureșul se va supune.

Luni, 16 martie, la ora 17.00, la nivelul județului Maramureș, sunt 623 persoane izolate la domiciliu, statistică ce include și membri familiilor. În carantină sunt 278 de cetățeni care au venit din Italia, din zona roșie, care, conform procedurilor, au intrat în carantină instituționalizată. Au ieșit din izolarea de la domiciliu 103 persoane care au intrat în țară din zona de risc galbenă. Nu s-a întocmit niciun dosar penal pentru declarații false. La nivel național, s-a ajuns la 158 cazuri, după confirmarea a 19 noi situații. Aceștia au vârsta între 19 și 54 de ani și au călătorit în Italia, Austria sau Germania. În România sunt 3.008 persoane carantinate și 15.546 persoane în izolare. Nouă persoane s-au vindecat de COVID-19. Grupul de comuniare strategică a anunțat că va face raportări periodice.

Conferința de presă completă, în materialul video de mai jos.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu