Share
An greu pentru polițiști: În județul Maramureș Baia Mare a fost și acum polul infracționalității și ca urmare a numărului mare de cetățeni! Ce spune șeful IPJ!

An greu pentru polițiști: În județul Maramureș Baia Mare a fost și acum polul infracționalității și ca urmare a numărului mare de cetățeni! Ce spune șeful IPJ!

An greu pentru polițiști: În județul Maramureș Baia Mare a fost și acum polul infracționalității și ca urmare a numărului mare de cetățeni! Ce spune șeful IPJ!

Este știut faptul că municipiul Baia Mare poartă numele de pol al infracționalității datorită faptului că are cea mai mare populație, comparativ cu celelalte unități administrativ-teritoriale.

În vederea prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional, poliţiştii acţionează permanent atât prin activități operative cât și de altă natură, astfel: în cursul anului 2021, structurile I.P.J. Maramureș au organizat și efectuat razii, acțiuni de amploare/cu efective lărgite și controale directe care au avut ca rezultat constatarea directă a 1.340 infracțiuni din care 943 în flagrant. Se remarcă faptul că din totalul intervențiilor la evenimente ale structurilor județene de poliție 87,3% s-au desfășurat în urma unor solicitări venite prin SNUAU 112.

Criminalitatea stradală este un obiectiv aflat permanent în atenția inspectoratului, pentru controlul acestui indicator fiind depuse eforturi împreună cu partenerii instituţionali. La nivelul judeţului Maramureş, în anul 2021, infracţiunile stradale reprezintă 10.8% din totalul infracțiunilor sesizate. Criminalitatea stradală este un tip de criminalitate specific mai ales mediului urban, cele mai multe infracțiuni stradale (83%) fiind înregistrate în municipiul Baia Mare. În ceea ce privește criminalitatea în mediul rural, comparativ cu anul 2020, în perioada supusă evaluării s-a constatat o ușoară scădere cu aproximativ 1% față de anul trecut. Ponderea cea mai mare o deţin infracţiunile judiciare, în special cele din sfera micii criminalităţi (loviri sau alte violenţe, furturi și amenințări). Alte infracțiuni frecvent întâlnite în mediul rural sunt infracțiunile rutiere, infracțiunile prevăzute de Codul Silvic și infracțiunile asociate Legii 217/2003 privind violența în familie.

„Dorința noastră este ca infracționalitatea să cunoască o evidentă scădere pe toate planurile. Este logic faptul că cele mai multe infracțiuni se înregistrează în aglomerațiile mari din județ, iar municipiul Baia Mare, evident, se situează pe primul loc”, arată pentru DirectMM.ro Ionel Todoran, inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție al Judeșului Maramureș. Mai mult decât atât, șeful IPJ Maramureș arată că „Pentru acest an, priorităţile care vor sta la baza organizării activităţii structurilor unităţii vizează următoarele aspecte: Asigurarea şi dezvoltarea capacităţii de intervenţie şi acţiune a unităţii; Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; Gestionarea măsurilor/ activităților din competența Poliției Române, pentru limitarea /prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 și pentru campania de vaccinare împotriva COVID – 19; Îmbunătăţirea climatului de legalitate în mediul de afaceri prin prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupţiei şi a faptelor având ca obiect fondurile publice ori europene; Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii judiciare grave şi a celei transfrontaliere şi destructurarea grupărilor infracţionale”, maiarată Ionel Todoran în raportul IPJ Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu