Share
Vechi tradiții românești. Spălatul ritual pe față, în ziua de Paști

Vechi tradiții românești. Spălatul ritual pe față, în ziua de Paști

În tradiția populară românească se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase: ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. În dimineața primei zile de Paști, copiii sunt puși să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roșu și un ban de argint (sau o monedă, în lipsa unui ban de argint) și o crenguță de urzică. Se credea astfel că, cei mici vor fi tot anul sănătoși și rumeni la față, precum oul de Paști, curați precum argintul și iuți precum urzica.

În alte părți ale țării toți membrii familiei se spală pe față respectând acest ritual, în ziua de Paști. Cel mai bătrân din casă e primul, apoi ceilalți membriai familiei,

În trecut, acesta era un ritual nelipsit din casele țăranilor români. Este un obicei despre care se credea că aduce belșug și sănătate pentru tot anul.

Dar întregul ritual, de fapt, începe în noaptea de Înviere când oamenii duc la biserică bucatele pentru a fi sfinţite. După slujbă, în unele zone din țară, acestea sunt date de pomană, dar nu sunt mâncate imediat. Se duc acasă, unde se îndeplinesc ritualurile cuvenite.

Sursa foto: Muzeu Zalău

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu