Minaur, calificare în Final Four-ul Cupei României după aruncări de la 7m - 3 ore în urmă
Marginalii la volumul Marian Ilea: «Vremuri îmbârligate». Antologie de proză (II) - 4 ore în urmă
Doi salvamontiști maramureșeni reprezintă România la un forum internațional - 5 ore în urmă
Un proiect aparte al Asociației pentru Autism ”Magia Unicornilor” - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile pe listele AJOFM Maramureș - 8 ore în urmă
Rusia acceptă armistițiul…… dar atacă Kievul - 8 ore în urmă
Ștefan Gherghel din cadrul C.S.S. Baia Sprie, dublu campion național școlar - 8 ore în urmă
Ariana Arieșan și-a lansat prima piesă: „Muzica este parte din mine, din viața mea, pe scenă mă simt ca acasă” - 9 ore în urmă
Ministrul Educației va vizita mâine Școala Profesională Fărcașa - 9 ore în urmă
Un elev de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare s-a calificat cu nota 10 la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă - 10 ore în urmă
Minunea aprinderii Luminii Sfinte de la Ierusalim
Milioane de oameni sunt martori an de an la aprinderea Luminii Sfinte, de la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Modul în care se aprinde Lumina Sfântă de Paște reprezintă una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creștinii din întreaga lume. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui.
În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoți, iar după procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt unde se roagă, iar în timpul rugăciunii, Lumina Sfântă coboară și aprinde acele 33 de lumânări. După aprinderea lumânărilor, Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioșilor prezenți în sfânta biserică.
Această minune este considerat de către adepții creștinismului ca fiind cel mai vechi miracol ce se repetă anual și deși a fost descrisă în mai multe scrieri începând cu secolul al IV-lea, minunea a început să fie documentată sistematic abia după secolul al XII-lea.
Profesorul de istorie Viorel Guțu descrie un scurt frahemtn din istorie provind acest eveniment.
„În anul 1579, creștinii armenii au plătit pe sultanul Murat al IV-lea pentru a li se da voie să intre în Biserica Învierii și să țină ei slujba de Paști. Sultanul le-a dat voie, însă armenii au pătruns în biserică şi au încuiat ușile bisericii, lăsându-i pe creștinii ortodocşi afară. Patriarhul ortodox a îngenuncheat pe treptele bisericii şi s-a rugat lângă una dintre coloane, iar în timp ce se ruga, coloana de lângă el s-a despicat, lăsând lumina să țâșnească prin fisură şi să aprindă făcliile patriarhului”, scrie el.
Această coloana despicată, mai arată profesorul, există şi astăzi și poate fi văzută de către credincioșii ce vizitează Biserica Sfântului Mormânt. Totuși există și numeroși sceptici care spun că ar exista o sursă de foc în interiorul Sfântului Mormânt și de acolo sunt aprinse lumânările, deși se știe că înainte cu o zi de Sâmbăta Mare are loc sigilarea lăcașului de cult, spațiul fiind verificat minuțios de persoane care nu aparțin religiei creștine, iar toate candelele din interiorul bisericii sunt stinse. Dar cine crede în Hristos si voiește sa vadă o mare minune a zilelor noastre, cine dorește să se întărească și mai mult în dreapta credință, sa meargă la Sfântul Mormânt si să vadă minunea cu ochii lui.
HRISTOS A ÎNVIAT !
Sursa: Lecția de istorie