Share
„65Aniversar”, un eveniment de tezaur; Maramureșul a devenit timp de trei zile centrul culturii tradiționale românești

„65Aniversar”, un eveniment de tezaur; Maramureșul a devenit timp de trei zile centrul culturii tradiționale românești

În weekendul care tocmai s-a încheiat, Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare a găzduit „65Aniversar” – un eveniment extraordinar dedicat folclorului cu ocazia împlinirii a 65 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Timp de trei zile, numeroși artiști și ansambluri de renume au urcat pe scenă și au adus multă bucurie și emoție miilor de participanți.

Ziua de 15 martie a fost dedicată revederii. Au fost invitați foști membri ai acestei instituții, care au activat ca soliști vocali, dansatori, instrumentiști. Alături de artiștii actuali ai instituției au susținut un moment artistic de mare încărcătură emoțională. Emoționant a fost și filmulețul realizat în memoria artiștilor care au trecut la cele veșnice. Tot în prima zi, pe scena folclorului maramureșan au fost invitați Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiu”, Ansamblul Profesionist „Constantin Arvinte” Iași și Ansamblul Folcloric „Busuiocul” Bacău.

Ziua de 16 martie a fost dedicată tradițiilor și istoriei. Astfel, în fața publicului, pe lângă artiștii îndrăgiți care au urcat pe scenă, au fost aduse obiceiuri străbune care și astăzi se mai practică în județul nostru – Botejunea, Șezătoare la Băsești Nuntă din Țara Lăpușului ș.a.

Ziua de 17 martie s-a desfășurat sub genericul „Sărbătoare în Maramureș”. Pe scenă au urcat toți intrepreții de muzică tradițională și populară din județul Maramureș.

„65Aniversar” a fost un eveniment de tezaur, care a transformat Maramureșul în centrul culturii tradiționale românești, așa cum și-au dorit și organizatorii să se întâmple.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost acordate distincții speciale. În cea de-a doua seară a spectacolului aniversar, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a aflat în mijlocul băimărenilor, maramureșenilor și a iubitorilor de autentic și de frumos și a conferit două distincții prestigioase:

  • „Crucea Voievodală Maramureșeană” – cea mai înaltă distincție a Eparhiei – a fost conferită Iulianei Dragoș, directorul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, „în semn de înaltă apreciere și aleasă cinstire pentru promovarea folclorului maramureșean autentic și valoros, a dansului românesc curat și netulburat, a horilor, doinelor, pricesnelor și colindelor care fac parte din Tezaurul Sacru al Poporului Român”;
  • Cea de-a doua distincție, Medalia Culturală „Nicolae Steinhardt”,  a fost conferită Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” și Orchestrei de instrumentiști „pentru calitatea și demnitatea de reprezentant prestigios al Maramureșului în țară și ambasador prin cântec și dans în toată lumea”. Orchestra Ansamblului este condusă cu mult devotament de către maestrul dirijor Albina Eduard, de origine basarabeană, care a contribuit cu multă râvnă la evoluția acesteia.

La mulți ani, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”!

L.C.H.

Foto: Dinu Nistor, Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu