Share
500 de elevi din Maramureșul istoric s-au alăturat proiectului „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților”

500 de elevi din Maramureșul istoric s-au alăturat proiectului „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în Episcopia Maramureșului și Sătmarului se derulează proiectul intitulat „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”.

Acesta este organizat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Protopopiatul Baia Mare (ATOP), coordonată de părintele Bogdan Ciocotișan, în parteneriat cu Sectorul Teologic Educațional – Biroul pentru Catehizarea Tineretului din cadrul Eparhiei – Tinerii Ortodocși din Maramureș și Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Gazeta de Maramures și Consiliul Județean Maramureș.

Evenimentul se desfășoară în această lună și își propune promovarea istoriei județului, a personalităților și evenimentelor istorice importante, prin realizarea a 4 tururi istorico-educative, practic lecții itinerante de istorie orală, câte unul în fiecare dintre cele 4 țări ale Maramureșului.

La fiecare dintre cele patru excursii itinerante de câte o zi participă circa 500 de elevi de gimnaziu, fiecare în zona lor istorico-etnografică, pentru a-și putea cunoaște mai bine istoria și identitatea.

La final, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, toți cei 2.000 de elevi, preoți, profesori, primari și credincioși, se vor întâlni la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiecare îmbrăcați în portul lor tradițional specific zonei din care provin, reconstituind harta județului și purtând steaguri cu locurile pe care le-au vizitat.

Câte un elev din fiecare zonă etnografică va prezenta pe scurt traseul urmat și de impresiile lor. Întâlnirea finală va avea loc la data 31 mai, în avanpremiera Zilei Copilului, de la ora 11:00.

Proiectul cuprinde și editarea unui ghid istoric al județului, care va fi distribuit gratuit tuturor școlilor din județ.

Până acum excursiile au avut loc în Țara Codrului (5 mai), Țara Chioarului (12 mai), iar vineri, 18 mai, în Maramureșul istoric, urmând ca cea din Țara Lăpușului să se desfășoare pe 26 mai.

Cei 500 de elevi de gimnaziu din Maramureșul istoric au avut următorul traseu:

  • Mănăstirea Bârsana – prezentare istoria mănăstirii;
  • Bogdan Vodă – prezentarea voievozilor întemeietori de țară;
  • Moisei, Complex Statuar Vida Gheza (foto) și Casa martirilor de la Moisei, prezentare al doilea război mondial;
  • Petrova – prezentare Alexandru Filipașcu, Maramureșul Interbelic, Revoluția din 1989;
  • Sighetu Marmației – Memorial Sighet – prezentare Marea Unire și rezistența anticomunistă, Centrul Cultural Pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul – prezentare Sf. Iosif Mărturisitorul.

Foto – Vlad Bogdan Marius


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu