Share
Fiscul a mai deschis două ghișee pentru preluarea formularelor 600

Fiscul a mai deschis două ghișee pentru preluarea formularelor 600

Din estimările finanțiștilor județeni, aproximativ 1000 de maramureșeni au obligația depunerii  Formularului 600 la administrația fiscală de care aparțin. Anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 1.900 de astfel de formulare, potrivit datelor Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Maramureș. În noile condiții legislative însă, Fiscul a estimat că  numărul lor ar trebui să se reducă la jumătate. Termenul limită de depunere a acestui document este 31 ianuarie 2018.

Fiscul informează că din 15 ianuarie acest formular se poate transmite și  în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro. Reprezentanții AJFP Maramureș au comunicat că, pentru a preîntâmpina aglomerația, de ieri au fost deschise încă două ghișee la administrația  financiară Baia Mare.

Cine trebuie să depună formularul 600

Formularul 600 trebuie depus dacă o persoană fizică rezidență în România a realizat în anul 2017 venituri extrasalariale mai mari de 12 salarii minime brute – 22.800 de lei (12 luni X 1.900 de lei, salariul minim brut actual). Pe lângă formularul 600, această persoană fizică are obligația să depună la autoritatea fiscală declarația privind luarea în evidență ca plătitor de asigurări sociale în anul 2018, persoană fizică având calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate sau, după caz, la sistemul public de pensii.

Veniturile extrasalariale luate în calcul:

Venituri din activități independente, unde regăsim, în principal veniturile din practicarea unei profesii libere sau a unei meserii ● venituri din activități de comerț sau prestări de servicii ● venituri din drepturi de proprietate intelectuală/drepturi de autor (articolele 68-70 din Codul fiscal) ● venituri din investiții, unde regăsim, în principal venituri din dividende, venituri din dobânzi, venituri din tranzacții cu părți sociale și acțiuni ● venituri din lichidarea unei persoane juridice (articolele 94-97 din Codul fiscal) ● venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, arendă (articolele 84-87 din Codul fiscal) ●venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură, fie că sunt supune transelor de venit, fie că se aplică sistemul real (articolul 104-116 din Codul fiscal) ● venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participanților la societate etc. (articolele 114-116 din Codul fiscal) ●venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activități economice (titlul ÎI, titlul III, respectiv art. 125 alin. (7)-(8) Codul fiscal).

Dacă persoană fizică a realizat în anul 2017 unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele enumerate mai sus, iar suma acestora depășește valoarea de 22.800 lei, persoană fizică va depune Declarația 600 și are în mod obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sănătate.

CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu