Share
Șerpii, un real pericol pe munte. Ce recomandă salvamontiștii

Șerpii, un real pericol pe munte. Ce recomandă salvamontiștii

Odată cu încălzirea vremii, foarte mulți maramureșeni au ieșit la drumeții. Salvatorii montani însă trag un semnal de alarmă cu privire la prezența șerpilor veninoși, pe munte, care pot fi un real pericol.

„Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin propria decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu ataca decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi”, transmit salvatorii montani.

Astfel, ei recomandă ca persoanele care locuiesc sau călătoresc în zone în care există șerpi veninoși, să poarte haine care să acopere picioarele. „Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur”, mai spun salvamontiștii.

În România, singura specie de șarpe veninos este vipera, care este răspândită neuniform pe tot teritoriuț țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.

„Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa. Alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale”, mai arată salvamontiștii.

Ca măsuri de prim-ajutor, ei recomandă:

  • în primul rând nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator, mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;
  • anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic pe cat posibil victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă;
  • hidrataţi- va doar cu apă şi nu consumati alcool, cafea, energizante;

I M P O R T A N T

„Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură.

În cazul în care echipele de salvare sunt departe de zona în care se află persoana mușcată, deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.”

SPJ Salvamont Maramureș vă indeamnă la multă atenție și responsabilitate! Cănd sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc , mai mult sau mai puțin identificat.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu