Share
Pestă porcină africană confirmată în Rozavlea

Pestă porcină africană confirmată în Rozavlea

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în Maramureș, la o săptămână după cel din Săbișa. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după confirmarea existenței pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din Rozavlea. Până la primirea rezultatului analizei probelor de laborator trimise la București, gospodăria a fost plasată sub supraveghere sanitară și s-a făcut ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat luni, 25 noiembrie, prezența virusului pestei porcine. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-au sacrificat șapte porci – doi din gospodărie și cinci dintr-o exploatație de contact.

”S-a procedat la stabilirea zonei de protecție în jurul focarului pe o suprafață de 3 km (raza localităților Rozavlea, respectiv Șieu). Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include localitățile Bogdan Vodă, Ieud, Dragomireşti, Bocicoel, Vişeu de Jos, Ruscova, Leordina, Petrova, Strîmtura, Slătioara, Poienile Izei și Botiza. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică, pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării”, a arătat prefectul Vasile Moldovan.

În zona de protecţie se interzice transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepţia cazului în care există aviz de la autoritatea veterinară locală. Interdicția nu se aplică  tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, iar transportul este autorizat. Se fac zilnic supravegheri clinice și inspecții de șase echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale. Sunt instituite filtre rutiere de control la intrarea și ieșirea din zona de supraveghere.

Totodată se interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziţii sau orice alte evenimente care implică mişcarea animalelor. Directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop, a precizat că focarul de pestă porcină de la Rozavlea are legătură cu mediul silvatic. În zonă nu sunt ferme profesionale de suine. Este un focar primar, precum cel de la Săbișa, a spus Vasile Pop.

La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației se asigură permanent controlul sanitar-veterinar.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu