Share
Master-chef-ul Vasile Hotca, între plăcinta creață, ceafa la ticlăzău și fasolea cu ciolan de 1 Decembrie (GALERIE FOTO și VIDEO)

Master-chef-ul Vasile Hotca, între plăcinta creață, ceafa la ticlăzău și fasolea cu ciolan de 1 Decembrie (GALERIE FOTO și VIDEO)

Maramureșeanul Vasile Hotca e un bucătar (master-chef, pe stil nou) axat pe produse tradiționale. Și pe bună dispoziție, atitudinea sa neaoșă și onestă față de pasiunea sa și față de cei cu care vine în contact făcându-l foarte agreabil și un invitat aproape permanent al manifestărilor de gen, fie că e vorba de expoziții sau de concursuri gastronomice. Și onorează aceste invitații, chiar dacă pentru asta trebuie să vâre mâna și în propriul buzunar, căci nu întotdeauna organizatorii sau sponsorii acoperă o parte din cheltuieli. Dar el se încăpățânează să fie un ambasador al bucătăriei tradiționale din zonă și să reprezinte cu cinste Maramureșul la diverse competiții de profil, chiar dacă o face din resurse proprii și – mai rar – din sponsorizări. Și nu e atât de important că vine acasă cu un snop de medalii, ci că lasă în urmă un snop de aprecieri pentru Maramureș.

Lecție de plăcintă creață predată la televizor

Axat pe bucătăria tradițională maramureșeană, Vasile Hotca îi uimește pe străini. I-a lăsat mască pe coreeni cu pasta de jumări și unele invenții. Cu prilejul participării sale la Târgul de Crăciun de la Sibiu, postul Kanal D l-a prezentat făcând o plăcintă creață. Interesante sunt reacțiile bucătarilor din străinătate. ”E prima dată când mâncăm așa ceva. De obicei, folosim aceleași ingrediente, dar e ceva nou pentru noi”. Mama gătea așa ceva, dar singura diferență e că ea nu punea brânza înăuntru”. De altfel, nu e singurul caz în care un ingredient e pus altfel decât în mod uzual. Astfel, Vasile Hotca a pus ”Fetească neagră” în compoziția pentru cârnați, nu în paharul de lângă cârnați (și pentru asta a obținut, în februarie, una dintre cele patru medaliei de aur la Sibiu).

Ceafă la ticlăzău sau ”calci și gătești”

De altfel și atunci când face ceafă la ticlăzău, cărbunii nu mai sunt așezați dedesubtul cărnii, ci deasupra ei (desigur, despărțiți de carne de talpa fierului de călcat). Sau, dacă e să adaptăm un cunoscut slogan, s-ar putea spune ”calci și gătești)
Finalul de noiembrie a fost foarte intens pentru Vasile Hotca. În 22-24 noiembrie a participat în Piața Mică din Sibiu la manifestarea ”Gusturile iernii” (dedicată cărnii și condimentelor) din cadrul ediției din acest an a Târgului de Crăciun. Revenit acasă, în 27 noiembrie a tras o fugă pentru a duce ajutoare familiei pădurarului ucis în pădurea de la Strâmbu Băiuț. Apoi a participat la Sfântu Gheorghe la o sesiune de preparat ceafă la ticlăzău, iar în 30 a fost alături de fiul Andrei, la sărbătoarea numelui. În 1 decembrie a gătit la Bistrița pentru cei care sărbătoreau 1 Decembrie, după ce anul trecut a făcut parte din echipa bucătarilor de la Alba Iulia care au pregătit tradiționala fasole cu ciolan oferită gratuit de Ziua Națională).

Cum gastronomia e una dintre componentele importante ale turismului (așa-numitul turism gastronomic sau culinar), Vasile Hotca ar putea foarte bine să fie și un ambasador al turismului maramureșean (desigur – și din fericire – unul autentic, nu de talia lui Liviu Dragnea). Cu toate acestea nicio autoritate locală nu l-a invitat la vreuna dintre parangheliile făcute prin străinătate ori pe la târguri de turism. Dar niciodată nu e prea târziu.

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu