Share
Aviatorii și cosmonauții lumii sunt sărbătoriți într-o zi de 12 aprilie

Aviatorii și cosmonauții lumii sunt sărbătoriți într-o zi de 12 aprilie

Ziua Mondială a Aviației și Cosmonauticii s-a ales la această dată, deorece la 12 aprilie 1961, rusul Iuri Gagarin a efectuat primul voiaj în spațiu, cu o durată de 108 minute, făcând înconjurul planetei. Vehiculul lui spațial, Vostok a făcut o rotație completă în jurul Terrei. A fost o mare reușită și un succes pentru programul spațial sovietic. A reprezentat începutul unei noi ere a explorării în acest domeniu. El a fost recompensat de către liderul statului de atunci, Nikita Hrușciov cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.

”Cerul e negru, Pământul e albastru” sunt cuvintele care au făcut istorie, fiind rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spaţiul cosmic. Avea pe atunci 27 de ani.

Al doilea om care a ajuns pe orbită – şi al patrulea în spaţiu – a fost tot un sovietic, Gherman Titov, în timpul misiunii Vostok 2. S-a întâmplat între 6 şi 7 august 1961.

Gherman Titov, care fusese rezerva lui Gagarin pentru programul Vostok 1, a sugerat ca data de 12 aprilie să fie declarată Ziua Cosmonauticii în Uniunea Sovietică. Sărbătoarea a căpătat caracter oficial pe 9 aprilie 1962, la aproape un an de la misiunea spaţială de succes.

În  1968, participanţii la cea de-a 61-a conferinţă a Federaţiei Aeronautice Internaţionale au decretat ziua de 12 aprilie ca Ziua Mondială a Aviaţiei şi Astronauticii. Ea  a fost proclamată la cea de-a 65-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe data de 7 aprilie 2011, cu cinci zile înainte de împlinirea a 50 de ani de la performanţa istorică a lui Gagarin.

Din 2001, evenimentul mai este marcat prin sărbătoarea internaţională „Noaptea lui Iuri”, cunoscută şi sub numele de „Petrecerea spaţială mondială”. Aceasta este sărbătorită în numeroase ţări de pe glob, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Polonia, România, Australia, Canada şi Rusia.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu