Share
Într-o zi de 22 martie se sărbătorește apa, cea indispensabilă vieții

Într-o zi de 22 martie se sărbătorește apa, cea indispensabilă vieții

În fiecare an, în 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în data de 22 decembrie 1992. 

Tema Zilei Mondiale a Apei 2024 este „Apa pentru pace”.

Scopul Zilei Mondiale a Apei este de a trage un semnal de alarmă asupra necesității de a proteja cantitativ și calitativ resursele globale de apă, de care avem atât de multă nevoie. Alt scop este și acela de a atrage atenția asupra crizei globale a apei. Pe 22 martie în fiecare an, oamenii și organizațiile marchează Ziua Mondială a Apei, luând măsuri pentru a aborda criza apei.

De ce e important să marcăm Ziua Mondială a Apei?

  • sunt afectate milioane de oameni – Se estimează că 780 de milioane de oameni trăiesc fără apă potabilă accesibilă și curată.
  • poluarea apei afectează viața sălbatică – Nu numai oamenii necesită acces la apă curată. În fiecare an, multe animale mor ca urmare a poluării apei. Poluarea poate apărea în mai multe moduri, de la gunoi fizic la scurgeri de substanțe chimice, ceea ce face ca apa să devină toxică pentru animalele care depind de ea, fie pentru băut, fie ca habitat;
  • apa și lipsa ei ridică și multe alte probleme de mediu – Multe dintre problemele de mediu cu care ne confruntăm sunt conectate între ele, de exemplu schimbările climatice și degradarea ecosistemului sunt în strânsă legătură.

Ziua Mondială a Apei reprezintă o bună oportunitate pentru societatea noastră să aducă în discuție o serie de aspecte legate de importanța apei pentru viață, de protejarea mediului înconjurător şi a surselor de apă, de faptul că, sănătatea publică și prosperitatea, sistemele alimentare și energetice, integritatea mediului se bazează pe un ciclu al apei care funcționează bine și este gestionat echitabil.

Apa poate fi o forță stabilizatoare și un catalizator pentru dezvoltarea durabilă, nu este doar o resursă ci este un drept uman, intrinsec fiecărui aspect al vieții.

„Apă, tu ești nu numai necesară vieții, ci ești însăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai delicată, cea mai pură, tu ești sufletul Pământului”. — Antoine de Saint-Exupéry

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu