Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru sănătate cu privire la binele interior! Atacurile de panică, temă de actualitate!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru sănătate cu privire la binele interior! Atacurile de panică, temă de actualitate!

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru sănătate cu privire la binele interior! Atacurile de panică, temă de actualitate!

Hai să vedem ce este un atac de panică. Un atac de panică este apariția bruscă a unei hiperexcitații fiziologice ce apar “ din senin” sau ca ca răspuns la o situație anxiogenă, uneori doar la un gând refetitor la o situație fobică.

Cum reacționăm? În primul rând avem aceste senzații corporale: palpitații, constricție toracică, amețială, senzația de “ cască pe cap”, transpirație, senzație de leșin, tremur, amorțeală în mâini etc. Apoi, reacții psihologice: senzație de irealitate, dorința de a “ scăpa” din situație, frica de a nu înebuni, de a nu muri sau de a nu face ceva necontrolat.

Este una din cele mai “ rele” stări pe care le poate experimenta omul. Unii fac doar o dată în viață un atac de panică, alții din când în când și unii dezvoltă o problemă cronică. Acest lucru se poate schimba dacă ești dispus să faci schimbări în viața personală. Mai exact:
-practicând respirația abdominală
-exercițiul fizic
-eliminarea excitanților nervoși precum cofeina, zahărul, nicotina
-să înveți să identifici emoțiile mai ales cele de frică și tristețe, să înveți să le exprimi
-să fi atent la monologul interior pentru că ceea ce “ îți vorbești” întreține ceea ce simți
-caută ajutor la psihiatru, psiholog, medic de familie
În niciun caz nu sta ani în stările astea pentru că se cronicizează și devin greu de tratat.
În atacul de panică, nu există un pericol imediat sau evident. Ai grijă că tu atribui unor situații și stări fiziologice pericole iminente. Mintea ta, interpretează greșit ceea ce se întâmplă în interiorul tău precum o mașină cu alarma stricată. Mintea spune:” -dacă mă simt așa rău, clar sunt în pericol. Dacă în afară nu există niciunul, atunci trebuie să fie ceva în neregulă în interior”. Uite așa, îți inventezi “ pericolele”:
-“ dacă am palpitații, fac atac de cord, o să mor”
-“dacă mă apasă în piept, o să mă sufoc”
-“dacă amețesc, leșin”
-“dacă am senzația de derealizare…sigur înebunesc”
-“dacă am slăbiciune în picioare, o să cad”
-“am aceste stări intense de panică, dacă îmi pierd controlul” etc
Dacă asta este “ logica” ta, clar îți intensifici starea. De ce? Păi, pe asta te focusezi. Nu ai cum să te simți mai bine gândind catastrofal. Si uite așa ești prins în “ mașina de spălat” a anxietății și simptomele vor fi mari.
Poate fi evitată” mașina de spălat”, dacă înțelegi că ceea ce simți NU REPREZINTĂ NICIUN PERICOL!!! Ele sunt toate iluzorii.
Nu există nicio bază reală pentru aceste pericole.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu