Share
Povestea unui trofeu: Băimăreanul Norbert Damian, promotorul Skitrab în România: “A fost o muncă titanică, dar ne-am simțit ca în competițiile internaționale” (FOTO)

Povestea unui trofeu: Băimăreanul Norbert Damian, promotorul Skitrab în România: “A fost o muncă titanică, dar ne-am simțit ca în competițiile internaționale” (FOTO)

Luna martie a adus, în Munții Rodnei, un eveniment unic în ultimii 17 ani, în România. În cele două zile ale weekendului 20-21 martie, Borșa a fost gazdă pentru Campionatul Național de Schi-Alpinism pe echipe 2021, precum și pentru cea de a doua ediție a concursului de schi ”Trofeul Skitrab”.

Inițiativa Trofeului Skitrab aparține băimăreanului Norbert Damian, în vârstă de 47 de ani, promotorul brandului în România, prin intermediul magazinului de profil pe care îl deține în municipiu, la intersecția străzilor Griviței și Industriei. Acesta a relatat, pentru DirectMM.ro, cum s-a născut această competiție și care au fost pașii urmați alături de colaboratorii săi în acest demers de anvergură.

“Încă de la început ne-am dorit să aducem un mare brand în România. Studiind piața internațională, am aflat despre Skitrab, care este un fel de “Rolls Royce” al schiului-alpinism. Ca atare, ne-am specializat în această direcție, cu atât mai mult cu cât schiul-alpinism și schiul de tură iau amploare în România, aducând toate elementele de care are nevoie un practicant al acestor sporturi de iarnă. Am făcut multe eforturi pentru a-l face cunoscut. Totul a început în urmă cu trei-patru ani, atunci când am fost la schi în Alpii Francezi. Am fixat un parteneriat, iar după un an, am început să promovăm brandul în România. La început, am făcut asta luând contact cu cei care se ocupă de concursuri în țară. Acum doi ani, la un concurs în Toplița, i-am sunat pe organizatori și ne-am prezentat cu un stand, am prezentat marca și am dat premii. Lumea, știind că este un brand foarte bun și că peste 50% din cei care participă la competiții au acest brand, care domină concursurile de schi alpinism, a avut ocazia să ne cunoască mai bine”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Norbert Damian.

A urmat prima ediție a Trofeului Skitrab din Munții Rodnei, în 2019. “Ne-am decis, apoi, să organizăm noi o competiție. Am făcut, în urmă cu doi ani, un concurs privat, întrucât asociația abia se înființase. Am avut 48 participanți din tată țara. Urma să organizăm ediția a doua în 27 martie 2020, dar a venit pandemie, starea de urgență, așa că nu s-a mai putut. Anul acesta, în 2021, am luat legătura cu Ciprian Lolu de la Zărnești, care este și ambsador al Skitrab, dar și salvamontist și alpinist, el dorind să atingă cât mai multe vârfuri montane. L-am rugat să mă ajute la organizarea celei de-a doua ediții, întrucât este necesară o mobilizare de forțe destul de mare. Spre exemplu, sunt zone unde trebuie să dai focile jos, sunt puncte de tranziție, ș.a.m.d. Ca atare, fiind un specialist, are cunoștințe despre cum trebuie să procedăm. L-a chemat pe Lucian Clinciu, organizator de competiții de alergare montană, schi, mountain bike și membru al Federației Române de Alpinism și Escaladă. Ciprian a vorbit cu președintele Federației, pentru a organiza și un campionat național pe echipe, întrucât nu se mai făcuse de 17 ani. Toată lumea a fost încântată de idee. Astfel că am început să ne apucăm de lucru. Am decis ca locația să fie tot Munții Rodnei. Am mers cu o săptămână înainte să facem traseele. A fost o muncă titanică, întrucât a nins. Trebuia să marcăm, să punem stegulețe, traseul fiind unul complex, de aproape 22 kilometri, cu o diferență de nivel de 2.000 de metri. Asta pentru prima zi. Pentru ziua a doua, Trofeul Skitrab în sine, am pregătit un traseu specializat pentru concursul individual, destinat mai degrabă celor legitimați, mai profesioniști. Practic, noi am susținut tot evenimentul, ca importator și promotor al brandului Skitrab”, a detaliat Norbert Damian.

Iar evenimentul s-a dovedit a fi un real succes. “O implicare excepțională a fost din partea Primăriei Borșa, care ne-a ajutat cu locația din Centrul Cultural Borșa, dar și al celor de la Salvamont Borșa, Salvamont Maramureș, Salvamont Bistrița-Năsăud și Salvamont Satu Mare. Primăria ne-a pus la dispoziție Centrul Cultural, pentru a face premierea zilei de sâmbătă. Ne-am simțit ca la un campionat mondial, feedback-ul a fost extraordinar, evenimentul a fost o reușită din toate punctele de vedere, aproape că am avut covor roșu, toți competitorii s-au simțit ca niște vedete. Scena a fost personalizată, s-au putut urmări foto și video”, a explicat Norbert Damian.

În ambele zile, traseele au fost extrem de complexe, demne de o competiție de o asemenea anvergură. “Toată lumea a fost implicată în buna organizare a evenimentului, astfel că, la final, toată lumea a fost extrem de mulțumită, pentru că evenimentul a fost unul foarte reușit. Vrem ca anul viitor să facem concursul unui internațional, prin aducerea unor cluburi din exteriorul țării. Locația va fi tot Munții Rodnei, probabil pe aceleași trasee, poate cu o zi în plus”, a spus Norbert Damian.

Până atunci, iubitorii sporturilor de iarnă și nu numai sunt invitați să treacă pragul magazinului de profil, Ski&Bike Center, situat pe strada Griviței nr. 30, la intersecția cu strada Industriei. “Ne-am mutat în această locație deja de ceva timp. Am început amenajările în noiembrie, mai avem unele detalii de rezolvat. Avem un spațiu generos, mare, aici clienții vor putea să găsească și biciclete, și schiuri. Momentan suntem în curs de afiliere la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Intenția noastră este să pregătim competiții pe viitor și să promovăm sportul în rândul tinerilor, crescând sportivi și dezvoltându-le, astfel, orizontul în această direcție”, a conchis Norbert Damian.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu