Share
Povestea unei așezări aparte: În județul Maramureș cea mai mare comună are cătun neelectrificat. Situația se va schimba curând!Cum e viața la lumina lumânării!

Povestea unei așezări aparte: În județul Maramureș cea mai mare comună are cătun neelectrificat. Situația se va schimba curând!Cum e viața la lumina lumânării!

Povestea unei așezări aparte: În județul Maramureș cea mai mare comună are cătun nelectrificat. Situația se va schimba curând! Cum e viața la lumina lumânării!

Vești pentru cea mai izolată comunitate din județul Maramureș. Cătunul Cornățea din comuna Poienile de sub Munte va avea în sfârșit electricitate. Mai bine mai târziu decât niciodată cu toate că acest „lux” există de aproape un secol și jumătate în România.

În anul 2020 autorităție au purtat discuții cu reprezentanți Electrica Maramureș pentru demararea proiectului de extindere a rețelei de distribuție electricitate. Am alocat resurse financiare de la Consiliul Județean, iar Electrica a realizat proiectul pentru extindere. În data de 16 februarie 2022, Electrica Maramureș a introdus în licitație publică proiectul pentru extinderea rețelei electrice în Cornățea. Data limită pentru depunerea ofertelor este 03 martie 2022, ora 15:00. Proiectul, în valoare de 2,8 milioane de lei, va fi realizat în proporție de 50% cu fonduri din partea Electrica, iar cealaltă jumătate este susținută din bugetul Consiliului Județean Maramureș, prin alocări către primăria Poienile de Sub Munte. Termenul pentru finalizarea lucrării este până la finalul anului 2022. Odată realizat acest proiect, cei peste 100 de locuitori din Cornățea vor beneficia de electricitate, o utilitate publică absolut esențială în zilele noastre.

Cătunul Cornățea aparține de comuna Poienile de sub Munte. Aici au domiciliul aproximativ 110 persoane, din care aproximativ 30 copii de diferite vârste. Din ei, șase sunt elevi de ciclul primar la școala din cătun, iar ceilalți, de gimnaziu și de liceu, sunt elevi ai unității de învățământ de centru. Locuitorii cătunului trăiesc încă fără energie electrică, apă și gaze naturale, însă autoritățile județene au dat asigurări că situația va fi remediată în perioada următoare. Sunt aproximativ 9 km până în Poienile de sub Munte, care pot fi parcurși greoi, uneori numai cu mașini off-road, căruța sau cu sania. Școala Primară din cătunul Cornățea este una din structurile Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte și este cea mai mică din toată țara (are 12 mp). În cătunul neracordat încă la rețeaua de electricitate, clădirea în care funcționează școala este singura care are curent electric, datorită panourilor fotovoltaice cu care a fost dotată. Cei șase elevi care frecventează școala sunt în clase diferite din ciclul primar (câte unul în clasa pregătitoare și în clasa a treia, respectiv câte doi în clasa întâi și în a patra; elevi de clasa a doua nu sunt). Cu toții sunt elevii învățătoarei Ana Masznica, cea care face eforturi uriașe pentru ca educația să nu fie sistată de pandemie. “În condițiile suspendării activităților educaționale de tip „față în față” și în lipsa semnalului pentru telefonie mobilă în zonă, doamna învățătoare merge de două ori pe săptămână să-și întâlnească elevii, să le distribuie fișe de lucru, să discute cu ei, să-i îndrume și să-i asigure că prin participarea la educație pot să-și împlinească visul de reușită în viață”, au arătat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș în decembrie 2020. Așadar, învățătoarea din cătunul Cornățea parcurgea 9 kilometri dus, 9 kilometri întors, de 2 ori pe săptămână. Deci, în 7 zile, aproape 40 kilometri… În decembrie 2020, s-au întâlnit nu doar cu învățătoarea lor, ci și cu directorul Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte, cu inspectorul școlar responsabil de zonă și cu inspectorul școlar general, reprezentanții ISJ Maramureș dând asigurări că educația continuă și în cele mai izolate locuri din județ. Și s-a continuat educația, iar autoritățile dau asigurări că va veni și curentul electric. Ar fi o reală binecuvântare!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu