Share
Groaznic: Râurile din Maramureș, poluate cu gunoaie menajere. Acțiune amplă de colectare pe Lăpuș, aproape de confluența cu Someșul (VIDEO ȘI FOTO)

Groaznic: Râurile din Maramureș, poluate cu gunoaie menajere. Acțiune amplă de colectare pe Lăpuș, aproape de confluența cu Someșul (VIDEO ȘI FOTO)

Faptul că râurile din Maramureș sunt poluate, zilnic, de gunoaie menajere, o știe toată lumea. Este o cruntă realitate, cu care suntem nevoiți să ne confruntăm zilnic.

Miercuri, „subprefectul județului Maramureș, Mihaela Oana Oșanu, alături de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, ing. Andrei Enache, s-au deplasat la confluența râului Lapus cu râul Somes, unde s-a intervenit pentru colectarea plutitorilor de pe cele două cursuri de apă”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș. Iar rezultatele au surprins neplăcut pe toată lumea.

„Încă de la primele ore ale dimineții, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș- Apele Române Someș-Tisa s-au mobilizat cu materiale și utilaje și intervin operativ pentru îndepărtarea gunoaielor de pe maluri și din ape. Primăriile din zonă de la Tăuții-Măgherăuș și de la Ardusat participă cu oameni și utilaje. Acțiunea se desfășoară aproape de granița României cu Ungaria pe râul Lăpuș, în apropiere de confluența cu râul Someș și va continua în zilele imediat următoare și pe râul Someș”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).

În plus, intervențiile sunt dificile pentru că râurile se află în continuare sub coduri hidrologice. „Nu mai poluați apele! Cursurile de apă nu sunt o ladă de gunoi. Riscați amenzi de până la 70.000 lei! Tone de gunoaie ajung zi de zi pe malurile și în apele noastre. În timpul viiturilor, ele blochează cursurile de apă și provoacă inundații la nivel local. În anumite situații, pot ajunge și la lucrările hidrotehnice, afectându-le buna funcționare. Din păcate, mulți cetățeni tratează apele doar ca un tomberon de gunoaie. Priviți câte deșeuri sunt antrenate de ape în timpul inundațiilor, de la resturi menajere, materiale de construcții, textile și până la anvelope, electrocasnice și PET-uri”, au arătat și reprezentanții Apele Române.

 

Recent, Ungaria a acuzat România și Ucraina că nu au oprit covoarele de deșeuri de pe râurile care intră pe teritoriul său. „Din nefericire, lipsa educației pe acest segment face să ne confruntăm cu astfel de problem grave. Iată că reacția autorităților din Ungaria față de cantitățile de deșeuri acumulate și transportate pe cursurile de apă din România care ajung în țara vecină sunt îndreptățite. Fenomenele hidro-meteorologice din ultimele zile a făcut ca și în zona amintită PET-urile să se adune în număr mare pe cele două râuri. În urma discuțiilor avute cu ing. Andrei Enache am hotărât să întocmim un plan rapid de acțiune. În prima etapă vom organiza întâlniri cu primarii din zona amintită pentru a reuși ca prin ei să facem o informare a populației cu privire la pericolul care se creează din cauza PET-urilor care ajung în apele râurilor. De asemenea, vom încheia un protocol de colaborare cu instituțiile avizate astfel încât să avem posibilitatea să desfășurăm periodic astfel de acțiuni de igienizare”, a arătat Radu Trufan, vicepreședintele CJ Maramureș. Vezi video cu acțiunea de colectare, AICI!

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu