Share
Exclusiv DirectMM.ro: „Fantome” văzute în Maramureș, pe Creasta Cocoșului. Fenomenul Gloria, surprins în toată splendoarea lui de cititorii noștri (FOTO)

Exclusiv DirectMM.ro: „Fantome” văzute în Maramureș, pe Creasta Cocoșului. Fenomenul Gloria, surprins în toată splendoarea lui de cititorii noștri (FOTO)

Un fenomen meteorologic total neobișnuit a fost surprins, în Maramureș, în 22 noiembrie. Se numește „fenomenul Gloria”.

Echipa temerarului maramureșean Sorin Toth a urcat Creasta Cocoșului. Ce a găsit? Un fenomen rar. Rar pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp, scriu specialiștii.

Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, au explicat, la un moment dat, cei de la Romsilva.

Însă, fotografiile datează din weekendul care tocmai s-a încheiat și sunt realizate de Sorin Toth, un iubitor al muntelui. Despre întreaga excursie, vom reveni cu alt material. Până atunci, vă invităm să vedeți fotografiile surprinse în exclusivitate cu „Gloria”!.

Cătă ȚINEGHE

Foto – Sorin Toth


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu