Share
Senzațional! Muzica de la Capătul lumii (II): Frații Petreuș și „Gorduna” de la Băiuț

Senzațional! Muzica de la Capătul lumii (II): Frații Petreuș și „Gorduna” de la Băiuț

Despre Frații Petreuș nu poți să vorbești decât cu foarte mult respect și admirație. Sunt un nume care te fac să te simți mândru că ești maramureșean. Și nu doar maramureșean.

Ei au dus faima folclorului din acest colț de țară peste tot în lume din Asia până în America. Chiar și în Africa au fost cunoscuți și invitați să cânte. Au ajuns să cânte, cum se spune la propriu, până la Capătul lumii.

Puțini știu însă că mai există un alt „Capăt al lumii” de care Frații Petreuș au fost legați sufletește și anume Băiuț.

Am avut onoarea să povestesc de câteva ori cu Maestrul Ștefan Petreuș și despre legătura lui cu Băiuțul. Povestea cu emoție cum trecea ca tânăr fecior muntele la Băiuț împreună cu fratele lui și lua parte la petrecerile minerilor, unde făcea schimb de melodii cu muzicienii locali. La Băiuț a învățat piese de tango și vals. Având și o tradiție puternică în muzică, mica localitate minieră era, de altfel, un magnet pentru muzicieni.

Muzicienii Ștefan și Andrei Petreuș

O întâmplare care l-a marcat pozitiv pe Maestrul Ștefan Petreuș a fost achiziția unei „gordune” sau contrabas de la un muzician din Băiuț. Fiind deja seară, iar a doua zi trebuia să fie la un eveniment care se ținea pe Valea Izei, se decide împreună cu fratele lui, Ion Petreuș, să treacă muntele, noaptea până în Glod.

Printre molizii uriași din pădurea seculară cei doi frați duceau cu schimbul instrumentul greu, purtându-l pe umeri, trebuind să fie atenți și la cărarea greu vizibilă în întunericul nopții. Se auzea din când în când urletul lupilor din văgăunile Muntelui Sermetieș, pe care l-au ocolit preventiv, până au ajuns la întinsele poieni din Hotarul Glodului. După câteva ore de mers continuu au ajuns acasă obosiți dar foarte fericiți de achiziția făcută.

„Gorduna” de la Băiuț a făcut senzație la petrecerile organizate în satele de pe Valea Izei și nu numai. Cei care mai cântau la instrumente se uitau cu uimire și invidie la uriașul contrabas.

„Casa Memorială Frații Petreuș” Glod, Maramureș

Legătura de suflet a Maestrului Ștefan Petreuș pentru Băiuț a generat ideea de a organiza Festivalul muzical multicultural  „Trecui Dealul la Băiuț”, titlu inspirat după o melodie din folclorul maramureșean și care a fost mai apoi transpusă în mai multe genuri muzicale.

Festivalul „Trecui Dealu la Băiuț”, ediția I, 2022

De organizarea evenimentului din anul 2022 s-a ocupat fiul acestuia, muzicianul Andrei Petreuș și care a moștenit vocea și talentul de a cânta la instrument de la tatăl său.

Cu o lună înainte de eveniment Maestrul Ștefan Petreuș ne-a părăsit brusc, plecând la ceruri, spre o lume mai bună. Festivalul a avut totuși loc, pentru a marca memoria și dorința lui ca acest eveniment inedit să aibă loc. Muzicianul Andrei Petreuș și-a propus a organiza anual acest eveniment în semn de respect și recunoștiință pentru cel care i-a fost tată și mentor, Maestrul Ștefan Petreuș.

„Gorduna” de la Băiuț

„Gorduna” de la Băiuț ocupă acum un loc de cinste în Casa Memorială „Frații Petreuș” din Glod. Deși pare stingheră, din ea mai răzbate parcă urletul lupilor din aceea noapte, în care Frații Petreuș au adus o bucățică din Muzica de la Capătul Lumii.

Walter ÜBELHART

P.S.: Am aflat cu surprindere că bunica lui Walter Übelhart a fost soră cu bunica fraților Petreuș. Cei trei, adică frații Petreuș și Walter sunt veri… aproape primari. Vom reveni!

Citește și

Muzica de la Capătul lumii (I): Istoria școlii profesionale de muzică din Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Cât de frumos… ce m-a luat melancolia…În copilăria mea parcurgeam aproape săptămânal, pe jos, acel traseu, de la Băiuț spre hotarul Glodului, pentru a culege fructe de pădure….Știam pe de rost muntele… Super articol!

    Răspunde

Lasă un comentariu