Share
”Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț”: Planul de Management WWF, aprobat de Ministerul Mediului

”Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț”: Planul de Management WWF, aprobat de Ministerul Mediului

Veste bună pentru unul din cele mai importante obiective naturale din Maramureș, ”Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț”.

WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), în parteneriat cu Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț, a anunțat că Planul de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, sub numărul 3391/29.12.2023 și publicat în Monitorul Oficial.

”Această aprobare reprezintă un pas semnificativ în direcția conservării și protecției durabile a uneia dintre cele mai prețioase arii naturale protejate din țară. Situl de importanță comunitară Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț este recunoscut pentru biodiversitatea sa remarcabilă și pentru rolul său vital în menținerea proceselor naturale din ecosistemelor de pădure atât la nivel națonal cât și internațional prin includerea sa în Patrimoniul Mondial Unesco. Prin elaborarea Planului de Management, WWF-România, Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț urmăresc să asigure o gestionare sustenabilă a resurselor naturale, protejând în același timp speciile rare și habitatele unice ale acestor păduri din inima Maramureșului”, arată reprezentanții WWF România.

Principalele puncte ale Planului de Management includ conservarea Habitatelor Sensibile, fiind propuse măsuri specifice pentru conservarea habitatelor esențiale pentru biodiversitate, contribuind la menținerea unui mediu natural sănătos. ”Se dorește monitorizare și Evaluare Continuă – se instituie un sistem robust de monitorizare pentru a evalua impactul măsurilor implementate și pentru a adapta planul în consecință, se încurajează implicarea comunității locale în eforturile de conservare, promovând educația ecologică și conștientizarea, se identifică și se abordează amenințările potențiale la adresa sitului, inclusiv impactul antropic. WWF-România, Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț exprimă recunoștința lor față de colaboratorii, specialiștii și comunitatea locală care au contribuit la elaborarea acestui plan cu viziunea de a proteja și păstra această comoară naturală. Prin emiterea acestui act normativ (Ordin de Ministru), Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț se îndreaptă către un viitor mai sustenabil, în care frumusețea și diversitatea lor naturală vor fi păstrate pentru generațiile viitoare”, mai arată WWF România.

Obiectivul principal al ariei naturale protejate îl constituie conservarea unor ecosisteme forestiere virgine/cvasivirgine primare cu amestecuri de molid-brad-fag aflate într-un stadiu de echilibru dinamic, cu structuri complexe, pluriene cu exemplare care ating limita fiziologică. ”Ecosistemele vizate reprezintă eșantioane ale habitatelor naturale existente în regiune cu valoare de model primar, unice în zona Munţilor Carpaţi. Aceste ecosisteme forestiere au un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale, în Maramureș existând o adevărată „civilizație a lemnului”. Istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt legate de pădurea care le adăpostește. Numai pătrunzând misterele acestor păduri naturale care odinioară acopereau marea majoritate a teritoriilor vom putea înțelege care a fost sursa de inspirație, materie și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei”, mai arată WWF România, care adaugă că proiectul are o durată de 72 de luni (24 de luni a durat aprobarea acestuia de către instituțiile abilitate), și a avut o valoare totală de 2.863.045,43 lei din care valoarea nerambursabilă a fost 2.862.872,47 lei.

C.Ț.
 

Foto deschidere: ing. Florin Mîrzac – Șef district Roaia, OS Strâmbu Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu