Share
Cum s-a sărbătorit Paștele în urmă cu 120 de ani, în Baia Mare

Cum s-a sărbătorit Paștele în urmă cu 120 de ani, în Baia Mare

Paștele sărbătorit în zilele noastre nu diferă foarte mult de sărbătoarea de acum 120 de ani, cel puțin asta reiese din modul în care era ilustrat momentul în presă.

În Baia Mare, în urmă cu 120 de ani, Biserica Luterană a organizat o serată în sala de banchet a Hotelului Mare (Minerul de azi). Ne putem imagina domnițele în rochii lungi și domni purtând lornion, personaje din viața mondenă, cupluri de viță nobilă sau îmbogățite peste noapte, participând la un astfel de eveniment monden care, cu siguranță, nu a fost pentru oricine.

„O particularitate a acestui eveniment a fost prezentarea ziarului „Eleven Újság” („Ziarul Năzdrăvan”). Acesta a fost editat, regizat și pus în scenă de pastorul luteran și jurnalistul Révész János. „Ziarul Năzdrăvan” a fost un gen relativ nou. Un amestec de teatru și presă, acesta prezenta coloanele ziarelor într-un mod umoristic. Câteodată acestea au fost tipărite, conținând textul spectacolului”, scrie Baia Mare Vintage pe rețelele sociale.

Obiecte exotice la vânzare

Mai sunt descrise, de asemenea, decorurile realizate de meșterii populari și evenimentul în sine. „În fața scenei au fost instalate două corturi în care se vindeau diverse băuturi: vin, ceai, cafea, șampanie și înghețată, precum și bilete de tombolă. În stânga se afla un cort japonez cu decorațiuni roșii și galbene, evantaie japoneze originale și lampioane. Pe partea dreaptă a fost ridicat un cort rusesc. Ei încercau să evoce un local de noapte din Moscova, cu arcade argintii, o cupolă aurită, multe covoare și steaguri rusești. Scena a fost transformată în ziarul numit „Ziarul Năzdrăvan””, mai arată pasionații de istorie.

Spectcolul muzical prezentat în a doua zi de Paști de acum peste 100 de ani a fost pe gustul publicului și au fost prezentate rubricile din ziar precum vremea, sportul și cronica săptămânală. „De asemenea, au existat și glume despre preoți, parlamentari, Cazino și Cercul Civic. Apoi a urmat distracția, băimărenii au dansat în jurul corturilor, iar după miezul nopții au fost extrași câștigătorii tombolei, ale cărei premii au fost alcătuite din donații.”

Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu