Share
„Drumul spre sfințenie”: 101 biserici și mănăstiri din Maramureș și Satu Mare au fost atestate ca rută culturală turistică

„Drumul spre sfințenie”: 101 biserici și mănăstiri din Maramureș și Satu Mare au fost atestate ca rută culturală turistică

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului – Biroul de pelerinaje și Asociația Pelerin în Maramureș, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a primit recunoașterea “Circuitului bisericilor și mănăstirilor de lemn din Maramureș și Satu Mare – Drumul spre sfințenie” drept rută culturală turistică dezvoltată pe plan regional de Ministerul Economiei. Energiei și Mediului de Afaceri, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului.

Această rută cuprinde 101 biserici și mănăstiri de lemn ortodoxe sau cu un grad ridicat de atractivitate, majoritatea dintre ele find înscrise în lista monumentelor istorice din cele două județe componente ale Episcopiei Ortodoxe Române ale Maramureșului și Sătmarului. Coordonatorul acestui proiect și a biroului de pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului este părintele diacon drd. Valeriu-Mircea Vana.

„Lemnul viu transmite viaţă, aceste biserici de lemn fiind ca nişte sfinte moaşte, sunt o mărturie a dreptei credințe ortodoxe de pe aceste meleguri binecuvântate ale dacilor liberi, unde Sfânta Liturghie se săpârșește neîntrerupt din cele mai vechi timpuri.

În această perioadă de început a anului bisericesc am inițiat acest proiect pentru  dezvoltarea fenomenului turistic cultural-religios și de pelerinaj din cele 2 județe; am respectat cu strictețe proverbul „Ora et labora”, îmbinând în mod armonios munca cu rugăciunea”, spune diac. Valeriu-Mircea Vana.

Obiectivele acestui proiect sunt promovarea și valorificarea bisericilor și mănăstirilor de lemn din Maramureș și Satu Mare din toate cele opt protopopiate componente, a patrimoniului natural și antropic, material și imaterial prin conceperea de pelerinaje personalizate, servicii pachete și programe turistice religioase.

Circuitele turistice vor cuprinde biserici și mănăstiri, tradiții și obiceiuri creștine, meșteșuguri tradiționale, portul, cântul și jocul popular, participarea la momentele importante ale vieții (naștere, nuntă, înmormântare) în satul tradițional, toate acestea având în centrul lor Sfânta Biserică și pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Scopul este crearea unor modele de bună practică prin care pelerinii și turiștii să poartă participa la călătorii duhovnicești benefice pentru trup și suflet în mod organizat în bună rânduială. Cei interesați să descopere tradițiile, obiceiurile autentice și drepta credință strămoșească ortodoxă românească din acest leagăn al creștinătății autentice.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu