Share
În Cufoaia s-a desfășurat, în a doua zi de Paști, un obicei de primăvară străbun, dedicat celui mai harnic plugar

În Cufoaia s-a desfășurat, în a doua zi de Paști, un obicei de primăvară străbun, dedicat celui mai harnic plugar

Luni, 6 mai, în a doua zi de Paști, de la ora 14.00, Parohia Ortodoxă Cufoaia și Consiliul Parohal a organizat în localitate cea de-a IV-a ediție a obiceiului străbun „Căruțul din Cufoaia”.

Acesta este un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar, care introduce primul plugul în brazdă. Se aseamănă cu „Udătoriul”, însă are numeroase elemente particularizante.

După acest moment, la Căminul Cultural a fost joc, voie bună și bucate alese. Participanții au fost în număr mare, cu toții fiind îmbrăcați tradițional.

„În satul Cufoaia s-a conservat până astăzi un obicei de primăvară, consacrat celui mai harnic plugar, care introduce primul plugul în brazdă, purtând denumirea de „Căruțul de la Cufoaia”. Tradiția îi impunea celui mai harnic plugar să „se deie udat”.

Organizarea evenimentului începe cu o săptămână înainte, timp în care se pregătesc elementele ritualului: rotițele, plugul, funia și steagul; se aleg actanții – 6-8 flăcăi care urmau să tragă rotițele („căruțu”) purtând rolul de „boi”; „Mânătorul”, care își pregătește biciul și se aleg și „udătorii”, care sunt în număr de 6-10 feciori, cu gălețile cu apă.

Înainte de a porni, feciorii sunt ospătaţi în casa celui sărbătorit, apoi pornesc cu alaiul spre ogor, conduşi de Pogonici, cel care are biciul. Ajunşi în câmp, înconjoară ogorul, aşează jos jugurile şi are loc rugăciunea de binecuvântare a ţarinei.

Alaiul pornește, într-un final, simulând boii care trag plugul cu sărbătoritul, străbătând ulițele satului. Pe drum, „udatul” caută să fugă, dar este păzit de unul dintre actanți cu găleata, care îl udă mereu, atunci când încercă să scape. Sunt udați și cei care ies în fața alaiului, în special femeile în vârstă și fetele”, informează reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș, cei care au realizat și frumoasele fotografii.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu