Share
Băimăreanca Ioana Șanta Castle, interpret român în Londra: „Natura se răzbună astăzi, pentru că noi ne-am îndepărtat de firesc, nu mai avem limite” (FOTO)

Băimăreanca Ioana Șanta Castle, interpret român în Londra: „Natura se răzbună astăzi, pentru că noi ne-am îndepărtat de firesc, nu mai avem limite” (FOTO)

E știut faptul că pandemia COVID-19 a lovit cel mai puternic Marile Puteri ale lumii. SUA, Spania, Franța, Italia și Marea Britanie ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește numărul de infectați și decedați. În aceste țări au emigrat, de-a lungul vremii, mulți maramureșeni, iar unii dintre ei, odată plecați, au recurs la o reconversie profesională. Este și cazul băimărencei Ioana Șanta Castle, plecată de șapte ani în Anglia, actualmente interpret în Londra, care a acordat un interviu publicației A List Magazine.

# Profilul băimărencei

„În România, Ioana Șanta a avut o carieră pe cinste: a fost reporter special la PRO TV, a obținut titlul de Reporter European, a fost purtător de cuvânt în cadrul unui Minister în Guvernul României. Cu 7 ani în urmă, s-a stabilit în Londra, unde, printre altele, a colaborat cu BBC. Acum e interpret pentru poliția și instanțele britanice, iar profesia ei este considerată una cheie. Adică, pur și simplu, nu se poate fără ea.

Lucrează la tribunalele magistraților, la instanțele superioare, dar și la secțiile de poliție și în penitenciare. “Îi ajut pe inculpați, victime și martori să se înțeleagă cu judecătorii, magistrații, avocații din oficiu și avocații pledanți, cei care poartă perucă în instanțele din Marea Britanie”, spune Ioana. Numele ei s-a transformat repede, spre amuzamentul benign al localnicilor, din Șanta în Santa. Până la urmă, Ioana chiar e un spiruduș din familia lui Moș Crăciun care face fapte bune. Indiferent de anotimp” – a explicat băimăreanca pentru publicația A List Magazine.

# „Printre cei care au murit din cauza coronavirusului se numără și șoferii de autobuz”

Conform sursei citate, Ioana a relatat că interpreții sunt considerați lucrători esențiali. „Depind de transportul în comun. Transportul din Londra, care este probabil printre cele mai bune din lume, e acum un factor de stres. Ideea în sine că trebuie să ieși din casă și să schimbi mai multe mijloace de transport reprezintă, de fapt, un stres. Numărul de trenuri și linii de transport a fost redus și timpul de așteptare e mai mare. Printre cei care au murit din cauza coronavirusului se numără și șoferii de autobuz. Cei mai mulți poartă măști și sunt vizibil anxioși dacă încerci să îi întrebi ceva legat de traseul autobuzului sau li se pare că ai depășit cu un centimetru distanța de 2 metri” – a relatat Ioana pentru A List Magazine.

# Începuturile pandemiei

Când a început pandemia în Marea Britanie, Ioana se afla la mijlocul unui proces de trei luni, cu foarte mulți inculpați. „Îmi amintesc că judecătorul își ridica sprâncenele și întrerupea procedurile de fiecare dată când tușea sau strănuta cineva în sală, sau dacă exista vreun semn că vreunul dintre participanți ar avea simptome de gripă. Procesul a fost oprit o săptămâna mai târziu. Va reîncepe de la zero, cu un alt complet de jurați probabil nu mai devreme de anul viitor. O decizie frustrantă pentru orice inculpat care ar putea fi găsit nevinovat în final” – a relatat băimăreanca.

# Situația seniorilor

Ioana spune că toți seniorii, în special cei care au peste 70 de ani, au fost rugați să se izoleze pentru o perioada lungă de timp. Inițial, guvernul a spus trei luni. Liderii organizațiilor de caritate i-au trimis recent o scrisoare Ministrului Sănătății, prin care au cerut ajutor financiar și au criticat Guvernul. Ei spun că cifrele oficialilor sunt incorecte. Sunt numărați doar cei care mor în spitale, iar vârstnicii din căminele de bătrâni sunt ignorațiAproximativ 410.000 de oameni locuiesc în căminele pentru pensionari în Marea Britanie” – a spus băimăreanca.

# Comunicarea guvernamentală

Ioana a relatat și modul în care au procedat autoritățile. „A fost o comunicare simplă și ușor de urmărit: spălați-vă pe mâini, păstrați distanță de 2 metri, stați acasă. Ar fi trebuit să fie mult mai clari când le-au recomandat oamenilor să “evite” pub-urile și restaurantele. Cuvântul “evitați”, în sine, a creat stres și nesiguranță în rândul patronilor. Oamenii au continuat să meargă la pub pentru că nu au fost forțați să stea acasă. E devreme să tragem concluzii, dar un lucru e destul de clar: creșterea numărului de testări este esențială. Asta nu s-a făcut suficient aici. Guvernul a promis că va crește numărul testărilor la 100.000 pe zi până la sfârșitul lunii. O problem[ uriașă rămâne lipsa de echipament de protecție în spitale. Înțeleg că un șef de la una dintre diviziile NHS a sunat la BBC și a cerut numerele de telefon ale managerilor de la Burberry și Barbour să îi roage să croiască halate pentru medici, că stocul lor se epuizează în următoarele 24 de ore. La sfârșitul lunii martie, rata de îmbolnăvire a angajaților din spitale a fost și de 50 la sută” – a povestit băimăreanca.

# Sfaturi pentru români

Ioana a fost rugată să ofere recomandări românilor. „Să ia în serios regulile impuse de autorități. Asta ne spun, gâfâind, oamenii infectați pe care îi vedem la știri intubati în camerele de terapie. Au murit copii – cel mai tânăr avea 13 ani – și o femeie însărcinată de 28 de ani. Chiar dacă numărul de decese e încă foarte mic în România, noi am văzut aici cât de imprevizibile sunt lucrurile. E bine să luăm lucrurile în serios de la bun început. Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar logica îmi spune că mai multe testări înseamnă mai multe vieți salvate” – a spus băimăreanca.

# Cum se va schimba lumea în urma crizei

Rugată să spună cum crede că se va schimba omenirea la ieșirea din criză, Ioana a răspuns că „ne va schimba pe unii dintre noi, pe alții nu”. „Cred, totuși, că vremurile astea extraordinar de dificile ne deschid și o potecă înspre noi înșine. Nu neapărat una dificilă, dar delicată și fragilă. Frică ne va pândi, vom fi suspicioși, precauți, închiși: teama că o să ne îmbolnavim, că o să murim, că o să ne pierdem locul de muncă, că o să îi pierdem pe cei dragi, că nu o să avem suficiente resurse. Frica este un factor puternic astăzi, dar nu a fost de la început cu noi. Iubirea e firescul în oameni și deslușirea a ceea ce e corect și greșit. Natura se răzbună astăzi, pentru că noi ne-am îndepărtat de firesc, nu mai avem limite. Doar în momentele astea înțelegem, de fapt, cine suntem. În general, atenția noastră e îndreptată în afară, înspre lucruri care au de-a face cu egoul și fricile zilnice. Atenția e însă un lucru extraordinar când e îndreptată înăuntru” – a răspuns băimăreanca.

DirectMM.ro

Materialul complet, pe A List Magazine.

Foto – Facebook

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu