Share
27 ianuarie ziua specială: În județul Maramureș s-au organizat mai multe evenimente importante astăzi, de ziua internațională a victimelor făcute de Holocaust!

27 ianuarie ziua specială: În județul Maramureș s-au organizat mai multe evenimente importante astăzi, de ziua internațională a victimelor făcute de Holocaust!

27 ianuarie ziua specială: În județul Maramureș s-au organizat mai multe evenimente importante astăzi, de ziua internațională a victimelor făcute de Holocaust!

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar anul acesta se marchează 77 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. Pe 27 ianuarie lumea întreagă se oprește în loc pentru a comemora victimele celei mai negre pagini din istoria omenirii, Holocaustul. Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, a fost marcată astăzi și în Sighetu Marmației, la Monumentul construit în memoria celor aproape 38.000 de evrei din Maramureș deportați și uciși în taberele de concentrare naziste.

„Istoria nu o putem schimba, dar avem obligația morală de a nu uita și de a transmite generațiilor viitoare lecţia genocidului. Pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete, suntem chemați să condamnăm ferm împreună și fiecare în parte, orice formă de discriminare și de diseminare a urii; să promovăm drepturile și libertățile findamentale a fiecărui om, să acceptăm și să promovăm diversitatea, buna conviețuire între cetățeni, indiferent de culoarea pielii, de credința pe care o manifestă, ori de etnia căreia îi aparţine. Onoare memoriei victimelor Holocaustului!”, arată Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

Prima comemorare universală a victimelor Holocaustului din acest an și la Seini. „Avem datoria să nu uităm să comemorăm victimele persecuțiilor anilor 40-45 din secolul trecut, în marea lor parte, evrei. Alături de alte nații au avut de suferit atrocități inumane în cel de al doilea război mondial, o parte neagră de istorie greu de imaginat. Dar avem și datoria să milităm împotriva antisemitismului, xenofobiei, a oricărei forme de discriminare. Localitatea noastră a avut și ea mulți locuitori evrei. Marea majoritate a fost deportată. Au rămas în urma lor: un cimitir trist, o sinagogă și foarte multe amintiri. Sinagoga am reușit să o cumpărăm, astfel o vom putea reabilita și transforma într-un muzeu al evreilor, un loc pentru cultură și artă. Noile generații trebuie să știe prin explicare și înțelegere istoria, pentru a nu se mai repeta asemenea vremuri”, arată Gabriela Florica Tulbure, primarul orașului Seini.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar anul acesta se marchează 77 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. „Înainte de perioada interbelică, în Tg. Lăpuş a existat o colectivitate evreiască şi o sinagogă impunătoare, pe str. Liviu Rebreanu, dărâmată în 1980. Trecerea şi viaţa evreilor pe aceste meleaguri o dovedesc cele circa 600 de morminte rămase. În 4 mai 2018, în apropierea centrului oraşului Tg. Lăpuş, în prezenţa a sute de cetăţeni şi oficialităţi, a avut loc Ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, care va păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Iniţiativa instalării plăcii comemorative îi apar­ţine doamnei Amy McDonald, profesor de ştiinţe sociale la Liceul Shades Valley din Birmingham, Alabama, S.U.A, care a publicat o carte despre viaţa lui Max Steinmetz: „Determinat să supravieţuiesc”, supravieţuitor al Holocaustului, care s-a născut în Tg. Lăpuş”, arată reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu