Share
9 martie, zi de sărbătoare cu dublă însemnătate

9 martie, zi de sărbătoare cu dublă însemnătate

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinți din Sevastia. Ei erau soldați creștini care nu au renunțat la credința în Dumnezeu. În timpul unor persecuții, cei 40 de soldați au refuzat să se închine zeilor. Cetatea Sevastia era condusă de împăratul roman Licinius. Acesta a impus locuitorilor să nu se îndepărteze de credința lor obligatorie în zeitățile romane.
Cei 40 de Sfinți au fost aruncați în temniță și apoi în apa înghețată a unui lac. Domnul le-a oferit o lumină caldă și au rezistat. Au fost scoși de acolo și apoi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocanul și li s-au ars trupurile. Bucățile de oase care au rămas, au fost duse de creștini în diferite cetăți.

În cinstea Mucenicilor există obiceiul ca, în această zi să se facă mai mulți colaci care poartă denumirea de sfinți sau mucenici. Aceștia se fac în forma cifrei 8, care semnifică veșnicia, viața fără de sfârșit.

La Mănăstirea Antim din București se află părticele din Moaștele Sfinților 40 de Mucenici de la Sevastia. Ele se păstrează într-o raclă, care se găsește pe peretele sudic al bisericii. Moaștele au fost primite în anul 1883, de către Patriarhul Nicodim al Ierusalimului.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu