Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Întrebările în viața noastră cotidiană pot avea un rol determinant

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Întrebările în viața noastră cotidiană pot avea un rol determinant

Lucrurile pe care ne concentrăm vor determina felul în care ne simțim.

Dacă stăruim pe ceea ce nu funcționează, pe ceea ce am greșit, pe trecut, pe gânduri iraționale, atunci vom experimenta fix ceea ce gândim.

De exemplu, dacă mergeți la cinema la un film foarte prost, un film care vă produce dezgust, disconfort, v-ați mai duce să vizionați în fiecare weekend până nu-l mai difuzează? Eu cred că nu. De ce? Pentru că vă face la nivel emoțional, fiziologic, comportamental să nu vă simțiți bine.

Exact așa este și atunci când stăruim asupra a ceea ce s-a întâmplat în trecut, asupra ceea ce mi-a zis vreun coleg, pe ceea ce nu faceți bine, pe ceea ce nu va ieșit sau pe frică de viitor, pe ce probleme potențiale o să aveți, pe ceea ce nici nu s-a întâmplat, iar probabilitatea e minimă, felicitări, ați reușit ”să trăiți problemele în avans!”.

MODUL ÎN CARE NE SIMȚIM ÎN RAPORT CU ANUMITE SITUAȚII ȘI SENSUL PE CARE-L DĂM EXPERIENȚELOR, DEPIND DE UNGHIUL DIN CARE PRIVIM. Lucrurile pe care ne concentrăm reprezintă doar un punct de vedere. Gândiți-vă la o casă. Ea are partea din față unde e intrarea, are spatele casei și are si părți laterale. Dacă eu stau în fața casei voi afirma că are o ușă albastră, geamuri mari și ghirlande cu flori. Dacă altă persoană se afla în spatele ei, s-ar putea să îmi spună că are doar 2 geamuri mici și nici vorbă de ușă albastră și ghirlande cu flori. Înțelegeți? Punctul și unghiul de focalizare e diferit. Totul se reduce din ce unghi privesc situația!

De obicei, vedem doar ce e în interiorul nostru! Așadar, pe ceea ce ne concentrăm determină percepția noastră despre realitate ca fiind bună sau mai puțin bună. În sport, dar și în viață FOCUSUL TREBUIE PUS PE UNDE VREM SĂ AJUNGEM, CE VREM SĂ DEZVOLTĂM, SĂ ÎMBUNĂTĂȚIM, PE SOLUȚII, nicidecum pe FRICĂ, pe problemă!

De exemplu, dacă șoferii de curse s-ar concentra pe ce scrie pe marginea parapeților sau parapeți și nu unde vor să ajungă, atunci cel mai sigur se vor izbi de zid.

Am învățat de ceva extraordinar de important de la A. Robbins, pentru mine e mentorul meu, că e foarte important ce întrebări ne punem. El afirmă în repetate rânduri că ÎNTREBĂRILE SUNT RĂSPUNSURI! De exemplu, dacă mă întreb: ”-De ce nu-mi reușește pasa asta? De ce nu sunt apreciat? De ce ceilalți profită de mine?” Ce credeți? Creierul va căuta să vă răspundă la ceea ce v-ați întrebat. Vă va spune fix de ce sunteți ”praf”. Va scoate de la naftalină toate acele situații în care nu ați reușit, le va actualiza chiar și pe cele din copilăria mica. El nu face diferența între bine, rău, bun pentru voi. Creierul doar execută! Nu face diferența între real și ireal. De aceea e atât de important ce ne spunem în minte, ce întrebări ne adresăm.

Spuneți-vă: ”-STOP! Ce altceva m-aș putea întreba pentru a veni în favoarea mea?”. ”Cum aș putea schimba asta?”, ”Cum altfel să mă comport?”, ”Oare ce soluție ar fi mai eficientă?” etc. Întrebările ne schimbă viața!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sportul în viața unui copil aduce beneficii în dezvoltarea personală


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu