Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Nevoia din viața noastră cotidiană de a fi util apropiaților; Sindromul mai puțin cunoscut al salvatorului

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Nevoia din viața noastră cotidiană de a fi util apropiaților; Sindromul mai puțin cunoscut al salvatorului

Hai să vedem cu ce ne confruntăm noi atunci când întotdeauna încercăm să ”salvăm” pe ceilalți? Vă sună cunoscut? De câte ori renununțați la propriile nevoi pentru ceilalți?

De câte ori vă neglijați propria sănătate și bunăstare în favoarea altora? Cum se face că preluați excesiv responsabilitățile și sarcinilor altora? De câte ori simțiți nevoia excesivă de a ajuta și de a fi util celorlalți chiar și în detrimentul propriilor nevoi și dorințe?

Oare vă simțiți vinovați sau anxioși atunci când vă ”permiteți” să vă acordați atenție propriei persoane? Nu vi se pare că există parcă un ”magnet” de a atrage persoane care au nevoie de ajutor sau care sunt în situații de criză? Vă respingeți sau vă negați propriilor emoții și nevoi pentru a vă concentra exclusiv asupra altora? De câte ori vă confruntați cu episoade de epuizare emoțională, fizică și mentală din cauza suprasolicitării și stresului asociat cu încercarea de a ajuta pe toată lumea? Știți cu ce vă confruntați? Sindromul salvatorului!!!

Aceste persoane se simt obligate să ajute sau să salveze pe ceilalți în detrimentul propriilor nevoi și bunăstări. De unde vine? De cele mai multe ori vine din copilărie. Din păcate, situațiile de viață sau anumite persoane ne pot activa acele părți inconștiente. De multe ori, învestim rolul parental în diverse situații și diverși oameni. Vom acționa din acea parte de copil interior ce are nevoie să se simtă valoros sau important, căruia îi este teama de respingere sau nevoia de a evita propriile probleme sau emoții. De destule ori oamenii nu pot sta față în față cu propriile probleme și atunci ”se ocupă” de a le celorlalți. Nu uitați, NU CEILALȚI TREBUIE SALVAȚI! Focusul nu trebuie să fie spre ceilalți, ci spre propria persoană! Oare ce din mine are nevoie să fie ”salvată”? Acest comportament poate duce la epuizare emoțională, fizică și mentală, resentimente și frustrări, precum și la relații nesănătoase sau dependente.

Pentru a ieși din sindromul salvatorului, este important să se conștientizeze și să se accepte că propriile nevoi și propria bunăstare sunt la fel de importante precum cele ale altora.

Ce putem face? De cele mai multe ori e nevoie de psihoterapie pentru a înțelege motivele care stau la baza comportamentului salvatorului, identificarea și modificarea acestuia. În procesul terapeutic persoana învață să stabilească limite sănătoase în relațiile cu ceilalți și învață să spună ”nu” atunci când este necesar. Învață să acorde atenție propriilor nevoi și să înțeleagă că bunăstarea proprie este esențială pentru a menține un echilibru emoțional și fizic. A avea grijă de sine nu este egoism sau lipsit de generozitate, ci este esențial pentru a putea oferi sprijin și ajutor autentic celor din jur.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Examenele din viața de elev sau student, câteva sfaturi esențiale; Cum controlăm emoțiile, pentru a reuși


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu